Hulp op deze site

Wat ga ik verdienen als ik stage loop?

MBO
De stagevergoeding voor De Beroepsopleidende Leerweg (BOL) verschilt per stagiaire.
Op MBO niveau zijn bedrijven, instellingen en organisaties niet verplicht om een vergoeding te betalen aan de stagiaire.
Maar meestal wordt er wel een stagevergoeding betaald, zeker bij grote organisaties en bedrijven. De overheid geeft als normbedrag € 13,60 bruto per werkdag aan. Als student kun je ook in aanmerking komen voor een reiskosten vergoeding, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat je geen OV-kaart hebt of dat je ver moet reizen naar je stagplaats.

HBO & Universiteit
Net zoals bij het Mbo verschilt de stagevergoeding per bedrijf. Er zijn namelijk bedrijven die geen stagevergoedingen verstrekken en er zijn bedrijven en organisaties die meer dan gemiddeld betalen. Er zijn een aantal factoren waaraan de stagevergoeding getoetst wordt namelijk het opleidingsniveau (HBO niveau of universitair niveau), de werkervaring die je misschien al hebt en het studiejaar waarin je je bevindt.

HBO Opleiding
In het tweede en derde jaar van je Hbo-opleiding is het de bedoeling dat je stage gaat lopen. De stagevergoeding die de meeste studenten ontvangen liggen tussen de € 136,- tot € 227,- per maand. Voor vierdejaars Hbo studenten ligt dit bedrag gemiddeld hoger namelijk tussen de € 227,- tot € 363,- per maand.

Universiteit
Als je een universitaire opleiding volt ligt de stagevergoeding gemiddeld hoger dan op HBO niveau. De stagevergoeding ligt dan gemiddeld tussen de € 227,- tot € 454,- per maand.
Ook voor IT´ers ligt de gemiddelde stage vergoeding wat hoger. Dit heeft te maken dat er veel vraag is naar IT´ers.