Gebouwd wordt er altijd en overal. Kantoren en fabrieken, huizen en schepen, die ook van binnen moeten worden afgewerkt, gemeubileerd en gestoffeerd. Praktisch werk, waarvoor timmerlieden, meubelmakers, interieurbouwers en woninginrichters nodig zijn.

De producten moeten worden ontworpen, getekend, berekend en georganiseerd worden en daarvoor zijn ontwerpers, tekenaars, calculators, werkvoorbereiders en uitvoerders nodig.

Je kunt werken in de nieuwbouw, bij verbouwingen en bij restauratiewerk van (monumentale) gebouwen en huizen. De afwerking van een gebouw of huis is meestal het werk van interieurbouwers en woninginrichters. Speciale betimmeringen, balies, kasten op maat, plafonds, vloerbedekking en gordijnen vormen hun terrein. Vaak wordt er gewerkt in de vorm van projecten, waarin verschillende disciplines samenwerken - architecten, bouwers, interieurbouwers en woninginrichters.

Interieurbouwers kunnen werken in bedrijven waar de onderdelen van bijvoorbeeld de inrichting van een apotheek of receptie op maat wordt gemaakt en ze kunnen op locatie werken, waar ze de producten installeren en plaatsen.

Meubelmakers en meubelontwerpers kunnen werken voor kleine of grote meubelmakerijen, voor particulieren en in projecten (bijvoorbeeld de inrichting van kantoren, ziekenhuizen, instellingen). Scheepsinterieurbouwen is weer een andere specialiteit. Daarbij moet je erg inventief zijn, omdat de ruimte op een schip beperkt is. Heel vaak gaat het hier om maatwerk, waarbij je veel contact hebt met de opdrachtgever.
Je kunt zelfstandig of in een team werken in een werkplaats of in een productiebedrijf. Er zijn veel verschillende functies mogelijk - zowel creatief of praktisch uitvoerend als achter de computer, waarmee je tekeningen maakt of kosten berekent. Als woninginrichter heb je in veel gevallen direct contact met de klant, die in de winkel bepaalde producten komt uitzoeken - vloerbedekking, stoelen en tafels, kasten en bedden. Je geeft adviezen over die producten en je komt ook bij mensen thuis om maten op te nemen of advies te geven over de keuze van kleuren en materialen.

Adresgegevens

Om contact op te nemen met dit kenniscentrum kan je gebruik maken van het e-mail formulier voor '' of maak gebruik van onderstaande gegevens: