STL

In bijna alle richtingen draait het om het transport van goederen en mensen: over de weg, het water, door de lucht en per spoor. Er zijn goederen die van A naar B verplaatst moeten worden - ze worden opgeslagen, van het ene in het andere vervoermiddel geplaatst (de overslag), moeten gecontroleerd worden, ingepakt of verpakt, er horen papieren bij en kapiteins en chauffeurs moeten weten welke route ze moeten varen of rijden.

Een paar beroepen in deze sector hebben raakvlakken met het toerisme: de luchtvaartdienstverlener en de toerwagenchauffeur/reisleider.

Een greep uit de beroepen die je in deze branche kunt vinden: Medewerker magazijn of op- en overslag, expediteur, cargadoor; matroos, schipper, kapitein, stuurman en werktuigkundige binnenvaart, zeevisvaart, baggerbedrijf en grote vaart, scheepsbouwer; luchtvaartdienstverlener of steward(ess); logistiek manager, chauffeur goederenvervoer, toerwagenchauffeur/reisleider.

Je ziet dat er veel beroepen voorkomen waarbij je bepaald niet aan je stoel gebakken moet willen zitten. Als je dat wilt, kun je de hele wereld over reizen, maar denk er aan: je werkt tijdens je reis!
Een brede bedrijfstak dus, met veel beroepsmogelijkheden.

Adresgegevens

Om contact op te nemen met dit kenniscentrum kan je gebruik maken van het e-mail formulier voor 'STL' of maak gebruik van onderstaande gegevens:

Sectorinstituut Transport en Logistiek