Utrecht komt met eigen Actieplan mbo

16 april 2019
In navolging van Amsterdam heeft de gemeente Utrecht nu ook een eigen actieplan mbo. Volgens het plan moeten mbo-studenten meer onderdeel gaan worden van het Utrechtse studentenleven.

Het mbo-actieplan ‘Sterk Utrechts mbo’ omvat vier ambities. In de eerste plaats moeten mbo’ers een ‘podium in de stad’ krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld zichtbaar zijn bij evenementen als de start van de Ronde van Spanje in 2020. Volgens het plan moeten mbo-studenten mee gaan doen aan het vermaarde Utrechtse studentenleven. In navolging van hbo’ers en universitaire studenten zou voor mbo’ers een introductieperiode moeten worden opgezet.

De tweede ambitie heeft betrekking op ‘passende ondersteuning’ van mbo-studenten. Het gaat dan bijvoorbeeld om huisvesting: ook mbo-studenten moeten gebruik kunnen maken van studentenhuisvesting. De derde ambitie betreft de aansluiting op de regionale arbeidsmarkt. Volgens het actieplan is het belangrijk dat studenten kiezen voor studies met goede baankansen. Ook wil de gemeente inzetten op het bevorderen van leven lang ontwikkelen. De gemeente Utrecht zelf wil een steentje bijdragen door meer stageplekken aan te bieden.

Als vierde ambitie wil de gemeente innovatie binnen het mbo stimuleren, onder andere door het instellen van een innovatieprijs. Wethouder Klaas Verschuure (D66) maakt binnenkort bekend hoeveel geld de gemeente uittrekt voor het actieplan. In het Algemeen Dagblad zegt hij: ‘We leveren boter bij de vis. Zonder het mbo staat de stad stil. Op het Science Park werken meer mbo’ers dan universitair opgeleiden. Dat weet bijna niemand.’