Nieuwe kampioenen gehuldigd in RAI Amsterdam

23 maart 2019
Nederland is 38 jonge vakkampioenen rijker. Honderden mbo-studenten lieten hun vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen die van 20 tot en met 22 maart in de Amsterdamse RAI plaatsvonden. Minister Van Engelshoven reikte vrijdagavond de prijzen uit.

Tijdens de vakwedstrijden strijden mbo-studenten in tal van disciplines, variërend van apothekersassistent tot elektrotechnicus en van fotograaf tot patissier, om de kampioenstitel. De vakwedstrijden geven aanstormend talent een podium en dragen bij aan waardering voor het vakmanschap.

Nationaal kampioen apotheekassistent, Sanaz Ahmadi (MBO Amersfoort): ‘Ik ben dolgelukkig dat ik gewonnen heb. Goud en ook nog een baan bij een apotheek als prijs. Een kwestie van veel oefenen en goed de opdrachten lezen.’ Bij de wedstrijd elektrotechnicus gebouwen sleepte Jasper Olthuis (Deltion College) de gouden medaille in de wacht. ‘Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik mij ervan bewust dat ik meer technisch inzicht gekregen heb en dat luisteren naar je trainers belangrijk is. Zij hebben mij met tips gesteund, in je eentje red je het niet.’

‘Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig’, zegt Leraar van het jaar Dirk Megens. ‘Vakwedstrijden zorgen voor een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik gezien hoe finalisten het beste uit zichzelf willen halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft echt een boost aan het mbo.’ De 464 finalisten komen van 48 verschillende mbo-scholen uit heel Nederland. Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken 17 finales op 10 verschillende locaties in Nederland gehouden.

Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor het WK voor beroepen, dat later dit jaar plaatsvindt in het Russische Kazan. Vrijdag 12 april wordt de samenstelling van Team Nederland bekendgemaakt. Zo’n 1.500 jongeren uit zestig landen zullen het dan opnemen tegen elkaar.