Wie wordt Landelijk Ambassadeur mbo 2019?

28 mei 2019
Scholen kunnen nog tot 31 mei hun kandidaat voor de verkiezing Ambassadeur mbo 2019 aandragen bij Dit is mbo. De deelnemende ambassadeurs gaan in de online serie Mbo’ers Pakken Aan de strijd met elkaar aan. Op 18 november, tijdens de gala-avond van De Dag van het Mbo, bepaalt de jury wie zich mag laten kronen tot Landelijk Ambassadeur.

De voorverkiezing voor de Landelijke Ambassadeur 2019 is op dit moment in veel mbo-scholen in volle gang. De inzet: wie mag onze school vertegenwoordigen bij de landelijke wedstrijd en gaat de strijd aan in de serie Mbo’ers pakken aan? Bij deze op YouTube te volgen reeks pakken de ambassadeurs een maatschappelijk thema aan. De studenten worden daarbij op de voet gevolgd door een cameraploeg. Mbo’ers Pakken Aan laat op deze manier zien dat mbo’ers met twee benen in de maatschappij staan. Kijkers maken bovendien kennis met hun motivatie en talenten. Wie tijdens De Dag van het mbo (18 november) in de finale staan, bepaalt een professionele jury. De juryleden kijken daarbij onder meer naar oplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en leiderschapskwaliteiten. Er zijn in totaal drie afleveringen. De eerste aflevering is vanaf 30 september te zien op www.youtube.com/ditismbo.

Meedoen heeft voor scholen en studenten verschillende voordelen. Het levert allereerst aandacht van regionale media op, voor zowel de school als de ambassadeur. In aanloop naar de finale van Mbo’ers Pakken Aan tonen ook landelijke media vaak belangstelling voor de visies en ervaringen van studenten op hun school. Voor de deelnemers gaan verder allerlei deuren open. Ambassadeurs bouwen een netwerk op van medestudenten door het hele land, maken kennis met prijswinnaars uit het bedrijfsleven en komen in contact met belangrijke Nederlanders. Het is een onvergetelijke ervaring die bovendien goed staat op het cv van de student. En de Landelijke Ambassadeur mbo? Die krijgt dé kans om op landelijk niveau iets voor het mbo te betekenen en gezien te worden.

Benthe Jansen, student dierenartsassistent paraveterinair bij het Wellant College, deed vorig jaar mee aan de verkiezing. Ze werd weliswaar geen Landelijke Ambassadeur – die eer ging naar Desiree Hernandez – maar ontving toch een fraaie prijs voor haar deelname: in maart nam ze tijdens de conferentie ‘Kansen bieden, kansen pakken’ uit handen van tassenontwerper Omar Munie de Ambitie Award in ontvangst. ‘Door de zoektocht naar de Ambassadeur mbo 2018, waarin ik uiteindelijk tot de laatste tien kwam, weet ik nog beter hoe belangrijk het mbo is’, vertelt ze. ‘De aandacht ervoor neemt toe. Dat zag je bijvoorbeeld toen de koning afgelopen september het mbo-jaar opende. Maar nog steeds staat het mbo te vaak in een wat negatief daglicht. Dat is onterecht, vind ik. Ik ben superblij dat ik op het mbo terechtkwam en dat draag ik graag uit! Op het mbo ben ik echt gegroeid tot de persoon die ik nu ben.’

Ook de deelname aan de Ambassadeursverkiezing heeft Benthe veel gebracht. ‘Ik heb veel geleerd van de verkiezing en de verschillende challenges die we bij Mbo’ers Pakken Aan kregen. Over samenwerking in teams en hoe je met media omgaat bijvoorbeeld. Maar ook mijn algemene kennis is verbeterd. In interviews krijg ik vragen over zaken die in de wereld gebeuren en dan wil ik daarvan wel op de hoogte zijn. Ik hoop mijn opleiding tot dierenartsassistente uiteindelijk te combineren met mijn grote hobby: zingen. In de weekenden wil ik proberen nog meer als zangeres aan de slag te komen. Het allerliefste zou ik als entertainer op een cruiseschip werken. Maar juist omdat ik tijdens mijn stage heb geleerd hoe leuk het vak in de praktijk is, zie ik dierenartsassistent ook nog steeds zitten. Ik zie wel wat de toekomst brengt.’