Studenten bezoeken Kamp Amersfoort

12 mei 2020
Alle studenten van MBO Amersfoort brengen de komende jaren een bezoek aan Kamp Amersfoort. In een educatief programma wordt onder andere aandacht besteed aan maatschappelijke problemen en vooroordelen.

MBO Amersfoort vindt het belangrijk om studenten meer mee te geven dan alleen vakkennis. Daarom wordt een bezoek aan het voormalige Kamp Amersfoort een vast onderdeel van alle mbo-opleidingen. Hiertoe is MBO Amersfoort een langjarige samenwerking aangegaan met Kamp Amersfoort.

In januari 2018 hebben de eerste gesprekken tussen Kamp Amersfoort en MBO Amersfoort geleid tot een verkenning van de samenwerking. Begin 2019 heeft Kamp Amersfoort, samen met een aantal andere herinneringscentra in Nederland, een speciaal educatief programma ontwikkeld voor het vak Burgerschap. In juni 2019 is dit programma ‘Plekken met een verhaal’ van start gegaan. Vanaf dat moment zijn de twee Amersfoortse organisaties een duurzame samenwerking aangegaan.

Tijdens het reflectieprogramma krijgen de studenten diverse dilemma’s voorgeschoteld, geënt op zowel maatschappelijke problemen als op hun eigen situatie. Dit gebeurt allemaal in een virtuele werkelijkheid. Op indringende wijze komen de studenten voor lastige keuzes te staan. De belangstelling voor het programma komt van zeer diverse opleidingen, van niveau 1 tot niveau 4. De ambitie is dat uiteindelijk alle studenten aan het einde van hun opleiding naar Kamp Amersfoort zijn geweest.

Kamp Amersfoort was tijdens de Tweede Wereldoorlog een berucht strafkamp. Tussen 1941 en 1945 hebben er ongeveer 45.000 gevangen voor korte of langere tijd vastgezeten. In het kamp, dat onder direct bevel van de SS stond, heerste een zeer zwaar regime. Er zijn ruim 350 mannen geëxecuteerd.