Succesvolle stagemarkt Zorg & Welzijn

24 april 2024

Succesvolle stagemarkt Zorg & Welzijn

Hoe krijgen studenten een breed beeld van de zorgorganisaties en bedrijven in de regio? Op donderdag 4 april was er een stagemarkt bij Aventus voor ruim 400 tweedejaarsstudenten van Zorg & Welzijn. Er waren veel zorginstellingen die met veel passie en enthousiasme vertelden over hun organisatie. De studenten hadden van tevoren een opdracht meegekregen waarbij ze van tevoren vragen moesten bedenken onder begeleiding van een docent. Deze opdracht kunnen ze ook bij hun stagevoorbereiding gebruiken. Deze opdracht is onderdeel van hun stagevoorbereiding.

Op zoek

Fynn Geurtsen, student, vertelt: "Ik vind het heel uitgebreid en er zijn heel veel verschillende dingen waar je naar kunt kijken. Het geeft veel meer een beeld van wat een organisatie is. Je kunt al veel op het internet vinden, maar nu hoor je het eens van echte medewerkers of van een stagiair. Ik bezoek de markt om te zien welke andere stageplekken er nog meer zijn en wat voor verschillende organisaties er zijn! Elke organisatie heeft een andere doelgroep. Door eens te kijken naar wat je minder interesseert, kun je toch verrast worden."

Tess Marcus, student, is het hiermee eens. Het leuke om te zien zijn de stageplekken van andere leerlingen, dan krijg je ook een idee hoe die organisatie is. Elke organisatie pakt het ook weer anders aan. Ik heb nu een veel beter beeld van de organisaties in de regio.

Vanuit de branche

Isabelle Boes van Verian Zorg heeft al veel gesprekken met studenten gehad. "Er zijn veel studenten die meer willen weten en die weten we te verrassen door ons verhaal." Haar collega Silvia Broekhuis onderstreept het belang van de aanwezigheid. "Wij vinden het belangrijk dat studenten de thuiszorg nog beter leren kennen, want het is namelijk een erg leuk en mooi beroep. Het is goed dat Aventus deze stagemarkt organiseert zodat wij kunnen laten zien wat de thuiszorg en Verian Zorg doen." Eleonora Souissa & Tessa Wobma van De Kap zijn ook enthousiast over de stagemarkt. "Om sociaal werkers zich bewust te laten maken van de informele zorg. Informele zorg is het werk wat een buur, vrijwilliger of een naaste kan doen. Er kan minder beroep worden gedaan op de formele zorg. We moeten meer voor elkaar zorgen. Dat willen we hier goed duidelijk maken. Er zal meer beroep worden gedaan op de burger zelf en we moeten elkaar daarbij helpen, over 40 jaar is het 1 op de 2 die mantelzorg is. Informele hulp is dan veel belangrijker. We hebben in totaal 16 stageplekken en nu al 3 aanmeldingen. Veel studenten zijn ook nog op zoek en het is fijn dat we op deze manier wat meer kunnen vertellen."

We kunnen terugkijken op een succesvolle bijeenkomst en we willen dan ook bij deze de aanwezige organisaties en studenten bedanken voor hun deelname en inbreng.