Bestuurslid pleit in Kamer voor digitale geletterdheid in onderwijs

20 april 2017

Ernst-Jan Stigter (Microsoft), portefeuillehouder Onderwijs & arbeidsmarkt hield vorige week in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer een pleidooi voor het verplichten van digitale geletterdheid in het onderwijs. Hij benadrukte daarbij de noodzaak en de urgentie van aanpassingen van het curriculum.

Stigter: Nu is het moment voor het vernieuwen van het curriculum. Het is onze plicht kinderen voor te bereiden op toekomst. #rondetafel ? Nederland ICT (@Nederland_ICT) April 13, 2017

Stigter was uitgenodigd om de visie van de ICT-sector te geven op herziening van het curriculum van het basis- en voortgezet onderwijs. Nederland ICT wil dat digitale geletterdheid een vast onderdeel wordt van het curriculum. Hieronder vallen computational thinking, basiskennis van ICT, mediawijsheid en informatievaardigheden. Stigter benadrukte dat dit geen doel op zich is, maar een middel om de leerlingen van nu voor te bereiden op een toekomst waarin alle beroepen vragen om begrip van ICT. Het belang van digitale geletterdheid wordt breed gedeeld, maar het tempo waarop de vernieuwing van het curriculum nu gaat is te traag. Binnen Europa loopt Nederland nu al achter. Stigter riep de politiek daarom op tot meer ambitieuze doelstellingen op dit vlak. De complete hoorzitting is hier terug te kijken. Hieronder een fragment van het pleidooi van Stigter.