Sector: Facilitaire dienstverlening

Video: Facilitair Medewerker

Als facilitair medewerker houd jij je bezig met dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. Je hebt een zeer afwisselende baan en kunt in veel verschillende organisaties werken. Als facilitair medewerker houd je, je bezig met de dagelijkse “huishoudelijke verzorging” van mensen. Je werkt onder leiding van een facilitair manager, maar je voert voor een groot gedeelte je taken zelf uit. Als facilitair medewerker kun je bijvoorbeeld gaan werken in een ziekenhuis, hotel, belastingdienst of bejaardentehuis. Je bent voornamelijk bezig met werkzaamheden die te maken hebben met zaken zoals; de maaltijdverstrekking, de verwarming, de post en de schoonmaak.

Alle organisaties hebben te maken met huishoudelijke taken. Deze taken vallen allemaal onder de facilitaire dienstverlening. Als je werkt in de dienstverlening heb je veel te maken met mensen. Het is een branche waar geen enkele werkdag hetzelfde is. De facilitaire dienstverlening kent veel verschillende werkzaamheden, daarnaast kun je er ook meerdere richtingen mee uit.

Als facilitair medewerker houd je, je bijvoorbeeld bezig met het bereiden van maaltijden voor grote groepen. Ook zal het vaak voorkomen dat je deze maaltijden moet bezorgen. Daarna ruim je de keuken op en zorg je ervoor dat je alles weer netjes achter laat. Bij veel instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis is een wasserette gevestigd. Hier kun je ook werkzaam zijn. Je wast dan onder andere de kleding, lakens en handdoeken van de bewoners of patiënten. Hiervoor heb je een standaard wasschema tot je beschikking. Na het sorteren van de was, weet je precies hoe het gewassen moet worden. Zodra alles weer schoon en droog is, strijk je de was en breng je het naar de eigenaar. Heeft de instelling waar je werkt ook een kantine of restaurant? Dan komt het ook voor dat je hier moet werken. Je kunt dan achter de bar staan en de bewoner of bezoeker van een biertje voorzien.

De facilitair medewerker houdt zich ook bezig met administratieve zaken. Zo kan het voorkomen dat je de post moet sorteren en rondbrengen, de telefoon moet beantwoorden en een archief moet bijhouden. Daarnaast ben je af en toe ook te vinden in het magazijn waar je de voorraad van de artikelen bijhoudt. Als er iets besteld moet worden, dan geef je dat door aan de verantwoordelijke.

Als facilitair medewerker moet je veelzijdig en flexibel zijn. Omdat je veel met mensen werkt, heb je een vriendelijk en geduldig karakter. Daarnaast moet je verantwoordelijkheden durven nemen en zorgvuldig te werk kunnen gaan.

Ben jij in het bezit van deze kwaliteiten en spreken de afwisselende werkzaamheden van een facilitair medewerker je aan? Dan is dit misschien wel het beroep voor jou.