Sector: Infrastructuur

Video: Landmeetkundig Tekenaar

Als landmeetkundig tekenaar bereken je waar een bouwwerk moet komen te staan of waar grondwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Je werkt onder leiding van een landmeetkundig ingenieur en je werkt samen met landmeetkundig opnemers en rekenaars. Je bepaalt zelf hoe je het tekenwerk uitvoert. Wanneer je de opdracht binnen krijgt om een kaart te gaan maken, gaan hier (voordat je begint met het daadwerkelijke tekenwerk), nog enkele werkzaamheden aan vooraf. Je moet informatie verzamelen bij het kadaster en overleggen met de ingenieur, grondeigenaren en opnemers. Dit doe je om er zeker van te zijn dat alle gegevens kloppen. Vaak maak je dan eerst nog een schets voordat je het definitieve ontwerp met een CAD tekenprogramma maakt. Dit CAD programma is een computergestuurde tekentafel. Soms kan het voorkomen dat je nog met een ouderwetse tekentafel aan de slag moet. Voor de kaarten gelden veel normen waar je, je goed aan moet houden.

Als landmeetkundig tekenaar moet je beschikken over kennis van speciale computertekenprogrammaí s en moet je kunnen omgaan met een computergestuurde tekentafel. Ook moet je zeer zorgvuldig kunnen werken. Als je al een puntje verkeerd of een lijntje te dik tekent, kan dit grote gevolgen hebben voor het bouwwerk of de bouwgrond.
Verder moet je als landmeetkundig tekenaar beschikken over een goed voorstellingsvermogen. Het is belangrijk dat je van te voren een goede voorstelling kunt maken over hoe het getekende gebied er in de werkelijkheid uit komt te zien.

Als landmeetkundige tekenaar is het belangrijk dat je met mensen kunt werken. Je werkt namelijk veel in teamverband met landmeetkundigen en rekenaars. Ook overleg je veel met je chef en je opdrachtgever. Zo zorg je ervoor dat er geen misverstanden ontstaan.
Verder is het belangrijk dat je jouw eigen ideeŽn over bepaalde projecten onder woorden kan brengen en dat je deze ideeŽn op papier zet. Daarna kunnen deze ideeŽn samen met je chef en de opdrachtgever besproken worden.

Tijdens je werk zit je meestal achter je computer of sta je achter de tekentafel. Soms moet je naar buiten om metingen te verrichten. Het is bij dit beroep erg belangrijk dat je altijd secuur werkt, ook wanneer er een grote werkdruk op je schouders rust omdat er een deadline is gesteld. Soms moet je overwerken.

Dus kun jij jouw ideeŽn goed onder woorden brengen, werk je zorgvuldig en kun je goed overweg met de computertekenprogrammaís? Dan is het beroep landmeetkundig tekenaar misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op ťťn van de video's om deze direct te bekijken.
 

Landmeetkundig Tekenaar

Als landmeetkundig tekenaar bereken je waar een bouwwerk moet komen te staan of waar grondwerkzaamheden moeten worden uÖ

 

Landmeetkundige

Metingen verrichten, afstanden bepalen, berekeningen maken. Dit zijn taken waar jij je als landmeetkundige mee bezig hoÖ