Sector: Logistiek

Video: Chauffeur Goederenvervoer

Als chauffeur goederenvervoer werk je bij een transportonderneming. Je werkplek is voornamelijk de vrachtauto en je vervoert goederen binnen Nederland en / of Europa. Je werkt vaak buiten kantooruren en meestal in een onregelmatig werkpatroon.
Als chauffeur goederenvervoer kan je rijden met een vrachtauto, oplegger met container, een tankauto, een gesloten of een open wagen. In veel gevallen laad en los je zelf of je helpt hierbij.

De lading moet compleet en onbeschadigd aankomen op de plaats van bestemming, waarbij je ook nog eens rekening moet houden met de veiligheid van jezelf en die van je medeweggebruikers. Deze verantwoordelijkheden moet je wel kunnen dragen. Jouw papieren moeten in orde zijn, je moet onderweg zaken registreren, waarbij je steeds vaker door middel van een boardcomputer in contact staat met het kantoor, de planner en de klant. Toch werk je voornamelijk zelfstandig en alleen.

Je ontvangt de laad- en losgegevens van jouw werkgever en bepaalt op basis van deze gegevens de routeplanning en de rij- en rusttijden. Ook bij het beladen, vervoeren en lossen van de lading werk je zelfstandig. Het laden en lossen van de lading kan eventueel onder jouw begeleiding uitbesteed worden aan het aanwezige personeel op de laad- en losplaatsen. Wanneer er problemen optreden in de vervoersafwikkeling ben jij diegene die de storing onderzoekt en probeert op te lossen. Je schakelt daarbij wanneer nodig anderen in.

Jij bent verantwoordelijk voor het in goede staat houden van jouw werkplek, de vrachtauto, de bijbehorende hulpmiddelen en de condities waarbij de lading in goede staat blijft. Hiervoor moet je zelf beslissingen kunnen nemen en weten wanneer er actie ondernomen moet worden.
Je werkt volgens de gemaakt veiligheidsvoorschriften en wettelijke richtlijnen. De gemaakte kosten voor brandstof, tol en dergelijke dien je zo laag mogelijk te houden en deze moet je kunnen verantwoorden. Jij vertegenwoordigt jouw werkgever bij de klanten en op de weg en bent het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt.

Spreken de werkzaamheden van chauffeur goederenvervoer je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 6 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Chauffeur Goederenvervoer

Als chauffeur goederenvervoer werk je bij een transportonderneming.

 

Koerier

Vaak op de weg en veel vrijheid zijn termen die op het beroep koerier van toepassing zijn.

 

Logistiek Manager

Als logistiek manager kan je werken in verschillende sectoren, bij uiteenlopende bedrijven. Je kan er aan de slag zolan…

 

Logistiek Medewerker

Als logistiek medewerker kan je aan de slag binnen alle takken van de handels- en transportsector. Je werkt in het maga…

 

Logistiek Medewerker Houthandel

Je werkt als logistiek medewerker houthandel in, -hoe kan het ook anders, - de houthandel. De bedrijven waar jij aan de…

 

Transportplanner

Als transportplanner ben je werkzaam bij een transportbedrijf of een grote onderneming die haar eigen transport regelt.