Video: Hotelmanager

Als hotelmanager kan je op verschillende plekken aan het werk. Natuurlijk bij een hotel, maar... met jouw vaardigheden en kennis kan je eveneens terecht bij een cateringbedrijf, restaurant, congrescentrum of een cruisemaatschappij.

Het woord zegt het al: als hotelmanager ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een hotel. Je bent het boegbeeld van het bedrijf en als zodanig heb je de dagelijkse leiding over het hotel. Hierbij geef je leiding aan het personeel en coördineer je de verschillende afdelingen zoals de receptie, de keuken en de huishouding.

Jij bent verantwoordelijk voor het totale dienstenpakket, de kwaliteit van de service en de prestaties van het hotel. Daarbij houd je onder anderen toezicht op de inkoop en verkoop, het personeelsbeleid en de catering. Ook stel je actieplannen op en rapporteer je over de resultaten.

In je rol als boegbeeld ben je het eerste aanspreekpunt voor je personeel, maar ook voor de hotelgasten. Je onthaalt en bedient hen en weet zo wat er leeft bij je gasten. Deze kennis zet je in om nóg betere dienstverlening te kunnen bieden. Zo onderhoud je tevens contacten met zakelijke klanten, wanneer zij bijvoorbeeld een congres willen organiseren binnen jouw hotel.

Om als hotelmanager aan de slag te kunnen moet je vooral ondernemend zijn. Je combineert servicegerichtheid met zakelijkheid, commercieel inzicht en leiderschap. Daarbij moet je jezelf goed kunnen presenteren, waarbij je je enthousiasme kunt overdragen op zowel de gasten als het personeel. Je werknemers bepalen immers voor een groot deel het imago van jouw bedrijf.

Niet iedereen is geschikt voor het beroep hotelmanager. De verscheidene activiteiten en verantwoordelijkheden zijn interessant, maar kosten ook tijd en kunnen een flinke last zijn om te dragen. Hotelmanagers maken vaak lange dagen en werken regelmatig tijdens weekenden en op feestdagen. Daar staat natuurlijk ook wel iets tegenover: een uitdagend salaris, een informele werksfeer en de kans om iets op te bouwen.

Spreken de werkzaamheden van een hotelmanager je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!