Video: Salesmanager

Als salesmanager, ook wel bekend als verkoopmanager, kan je werken bij uiteenlopende bedrijven in alle commerciële sectoren. Je kan daarbij aan de slag bij zowel kleine, middelgrote als grote ondernemingen, zoals een verzekerings- of bouwbedrijf, evenementenorganisatie of hotelketen.

In overleg met je leidinggevende stel je het verkoopplan op. Daarin coördineer je eventuele voorafgaande marktonderzoeken. Het verkoopplan vormt het uitgangspunt van jouw werkzaamheden. Jij bent immers verantwoordelijk voor het behalen van de ‘verkooptargets’, oftewel de verkoopdoelstellingen van het bedrijf.

Om de uiteindelijke ‘targets’ te behalen leid je het team van verkopers en werk je, afhankelijk van de soort en grootte van het bedrijf, onder meer samen met product managers, accountmanagers, klantenservice en business analisten. Naast deze werkzaamheden werf je nieuwe klanten en onderhoud je contacten met bestaande relaties. Je bent dus zowel in de binnen- als buitendienst actief.

Als salesmanager weet je wat er speelt in de markt en heb je een groot commercieel en cijfermatig inzicht. Je combineert dat met organisatorisch talent. Daarbij ben je klant- en resultaatgericht en kunt jezelf goed verwoorden en presenteren. Het is bovendien van belang dat je over leiderschapskwaliteiten beschikt; dat je het team kunt motiveren en enthousiasmeren.

Jij bent als salesmanager verantwoordelijk voor de behaalde verkoopresultaten; een verantwoordelijkheid die je moet kunnen dragen. Daarbij moet je beschikken over een flinke stressbestendigheid. Immers, als jij en je team de gestelde doelstellingen niet halen, draait het hele bedrijf slecht. Aan de andere kant, als je de ‘targets’ haalt binnen de deadlines, zal het bedrijf floreren, met jou als één van de hoofdverantwoordelijken. Een bonus is dan niet onwaarschijnlijk.

Spreken de werkzaamheden van een salesmanager je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!