Video: Verzorgende IG

Het syndroom van Korsakov treft mensen die langdurig overmatig alcohol gebruiken en door slechte voeding onvoldoende vitamine B1 binnen krijgen. Zij lijden aan een blijvend geheugenstoornis en raken vaak gedesoriŽnteerd in de tijd. Ook hun korte-termijngeheugen wordt aangetast. Korsakov-patiŽnten kunnen niet zonder professionele verzorging en begeleiding. Ze worden opgenomen in klinieken en verpleeghuizen, waar ze door verschillende specialisten geholpen worden. Als verzorgende IG werk jij binnen een zorgteam, dat verantwoordelijk is voor het welzijn van een cliŽnt. Samen met behandelende artsen en de patiŽnt zelf stelt het team een persoonlijk behandelplan samen. Het doel van dit plan is een duidelijke structuur in het leven van de patiŽnten aanbrengen, want zelf kunnen zij dat niet meer. Jij zorgt er dan voor dat alle onderdelen van het plan goed worden uitgevoerd en coŲrdineert de verschillende activiteiten. Er staan meestal meerdere patiŽnten onder jouw toezicht. Ze horen allemaal op tijd op te staan, te eten en verschillende huishoudelijke taken uit te voeren. De meeste cliŽnten zijn door de week in de werkplaats, in de tuin of de keuken bezig. Het is jouw verantwoordelijkheid om ook dat soepel te laten verlopen. Je moet dus goed jouw werkzaamheden op elkaar kunnen afstemmen en precies volgens de planning werken.

Je probeert zoveel mogelijk een houvast voor de cliŽnten te zijn. En dat betekent dat jij in de eerste instantie zelf stevig in jouw schoenen moet staan. En vooral goed met de wisselende stemmingen van patiŽnten kunnen omgaan. Het zal vaak lastig zijn, want mensen, die aan het Korsakov-syndroom lijden kunnen nogal onverwacht reageren. Na afloop zijn ze soms zelf vergeten wat de aanleiding was. Zij beseffen vaak ook niet goed dat ze ziek zijn en vinden dat ze niet in een kliniek thuishoren. Een oprechte betrokkenheid van jou bij elke persoonlijke situatie is dus uiterst belangrijk. Jij moet graag mensen willen helpen, stimuleren en aansturen.

Ben jij bereid om deze zieke mensen te helpen en denk jij als een verzorgende in een Korsakov-kliniek een positieve bijdrage te kunnen leveren? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!