Video: Zorgmanager

Werken in de zorg is een dankbare bezigheid. Dagelijks help jij mensen, die aan steun en aandacht behoefte hebben. Ook als zorgmanager maak je deel uit van het collectief van een zorginstelling en draag jij op een eigen manier bij aan het gezamenlijke goede doel. Het werk van iedere zorgverlenende organisatie moet namelijk tot in de puntjes doordacht worden, gepland en gecoŲrdineerd. Of je nou voor een verzorgingshuis, verpleeghuis of in de thuiszorg gaat werken, het vaststellen van een gezamenlijke missie en prioriteiten zullen van uiterste belang zijn. Alleen dan kan de instelling haar cliŽnten van de beste hulpverlening voorzien.

Het beroep van een zorgmanager is een leidinggevende functie. In de eerste instantie vertaal jij de vastgestelde strategische doelen van de organisatie in concrete activiteiten. Je stelt een overkoepelend zorgjaarplan op en bepaalt aan de hand daarvan welke taken verschillende teams en afdelingen gaan uitvoeren. Jij stuurt het werk van de medewerkers aan. Tot jouw takenpakket behoren het aannemen van het personeel en het begeleiden van de nieuwe personeelsleden. Ook voer jij functionerings- en beoordelingsgesprekken met de medewerkers. Naast het personeelsbeleid ben jij ook voor de financiŽle zaken verantwoordelijk en hou je de inkomsten en uitgaven van je dienst bij. Als zorgmanager moet jij voortdurend op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de wet- en regelgeving, maar ook in de zorgsector zelf. Je zult namelijk de instelling in landelijke, regionale en locale commissies presenteren en verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de geleverde zorgdiensten.

Jij moet je ervan bewust zijn, dat jij als zorgmanager een grote verantwoordelijkheid draagt. De organisatorische kwaliteiten zijn daarom in dit beroep onmisbaar. Vaak zul je de taken moeten overdragen en erop toezien dat ze goed uitgevoerd worden. Het is belangrijk om zelf initiatief te tonen en andere werknemers te motiveren. Je zult veel met mensen omgaan. Soms zul je ook moeilijke beslissingen moeten nemen, die voor de medewerkers niet altijd prettig zijn. Helder jouw standpunt kunnen verwoorden en zelf goed kunnen luisteren zijn daarom essentieel.

Spreken de werkzaamheden van een zorgmanager jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!