Video: Meubelstoffeerder

Als meubelstoffeerder kun je werk vinden bij stoffeerbedrijven en meubelfabrieken. Wanneer jij voor een ambachtelijk stoffeerbedrijf kiest, ga jij voornamelijk meubels van particuliere klanten stofferen. Je werkt met zowel nieuwe als gebruikte meubels en het gaat meestal om echt maatwerk.

Treed je in dienst bij een meubelfabriek of industrieel stoffeerbedrijf, dan werk je vaak aan series. Denk aan een opdracht van een bedrijf dat een vergaderzaal wil meubileren. Of een groot woonwarenhuis dat een nieuw meubelstuk in zijn assortiment wil opnemen. De meubelmaker fabriceert de meubels en levert ze af bij jou. Je gaat aan de slag volgens de werkopdracht en instructies. Je bepaalt welke vul- en bekledingsmaterialen er nodig zijn en zet hiervoor de gereedschappen en hulpmiddelen klaar. Dat vereist kennis van de materialen, maar ook enige creativiteit.

Je demonteert de meubels en maakt de vul- en bekledingsmaterialen op maat. Dat doe je met behulp van een snijtafel. Een nauwkeurige klus, zeker wanneer je bijvoorbeeld met antieke dan wel design meubels werkt die erg kostbaar zijn.

De volgende stap is het stikken van het bekledingsmateriaal. Dat doe je met behulp van een naai- of lockmachine, die je vooraf instelt. Is het bekledingsmateriaal klaar? Dan modelleer je het vulmateriaal en breng je het aan op het meubelstuk. Vervolgens span en bevestig je het bekledingsmateriaal. Werk je met grote meubels, dan bekleed je het meubelstuk samen met een collega.

Wat zeker niet mag ontbreken is de finishing touch -het afwerken van de gestoffeerde meubels. Je monteert de losse onderdelen en werkt de niet gestoffeerde, zichtbare delen van het meubel af. Jouw creatie zit niet alleen lekker, maar heeft ook nog eens de looks! Tènzij de opdrachtgever natuurlijk andere eisen stelt.

Je verricht je werkzaamheden vaak in de productieruimte, en bent zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van jouw werkplek. Ook voer je zo nu en dan klein onderhoud uit aan de naaimachines.

Heb je het vak onder de knie en denk je meer verantwoordelijkheid aan te kunnen? Dan kun als allround meubelstoffeerder doorgroeien naar bijvoorbeeld de functie van meewerkend leidinggevende of zelfs een ondernemer meubelstoffeerbedrijf worden.

Spreken de werkzaamheden van een meubelstoffeerder je aan? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!