Video: Werkvoorbereider Meubelindustrie

Als werkvoorbereider meubelindustrie kun je aan de slag bij een interieurbouwbedrijf, scheepsinterieurbouwbedrijf of een meubelfabriek. Deze bedrijven leveren allerlei onderdelen voor de inrichting van bijvoorbeeld winkels, horeca objecten kantoren, schepen en woningen van particulieren.

En jij gaat met name werken aan de voorbereidingen voor zulke opdrachten en projecten. Je voert jouw werkzaamheden voornamelijk uit op kantoor. Maar we kunnen gelijk verklappen dat je voor een aantal taken ook op locatie bent te vinden dus niet álle dagen op kantoor zit.

Direct vanaf de start ben jij actief betrokken bij het project. Je begint met het verzamelen van de productiegegevens voor het opstellen van de offertes. Je moet weten wat de opdracht precies inhoudt om vervolgens te bepalen hoeveel tijd, mensen en materialen er nodig zijn. Aan de hand van die informatie calculeer je de kostprijs en tot slot de aanbiedingsprijs. De berekeningen moeten uiterst nauwkeurig gemaakt worden. Je gaat dus zo zorgvuldig mogelijk te werk en overlegt wanneer nodig met de calculators en inkopers.

Wanneer de offerte gereed is en goedgekeurd door de leidinggevende, kan deze naar de klant worden verstuurd. Gaat hij akkoord met de voorwaarden, dan begin je met de voorbereidingen voor de uitvoering van het project. Je meet de ruimte op locatie in en overlegt met de opdrachtgever over de opdrachtkaders. Vervolgens verzamel je de benodigde gegevens en stel je de productieplanning op. Alle details verwerk je in technische tekeningen met bijvoorbeeld AutoCAD. Je legt de maatvoering en detaillering vast en geeft precies aan hoe de producten moeten worden gemaakt. Bij sommige fabrieken stuur je vanuit de werkvoorbereiding ook de computergestuurde CNC machines aan. Je bent dus een hele belangrijke schakel!
In de tussentijd heb je natuurlijk al inkoop- en bestelorders geplaatst. Je onderhandelt met leveranciers en maakt duidelijke afspraken. Gedurende het hele traject zorg je dat al het papierwerk netjes wordt gearchiveerd.

Is alle relevante informatie voor handen en staan de productiegegevens en werkinstructies op papier? Dan ga je om tafel met de collega’s, die de opdracht gaan realiseren. Je zorgt ervoor dat ze precies weten wat ze moeten doen en hoeveel tijd ze daarvoor krijgen. Daarvoor heb je een productieplanning opgesteld.

Je hebt als werkvoorbereider een begeleidende functie en je houdt voortdurend contact met de opdrachtgever en productieleider. Soms ga je tussendoor nog kijken bij de voortgang in de werkplaats en op locatie bij de montage. Nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd maak je een nacalculatie om vast te stellen wat de uiteindelijke kosten zijn geweest.
  • Lijkt het jou interessant om van begin tot eind betrokken te zijn bij projecten binnen de meubelindustrie? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!