Video: Trappenmaker

Trappenmaker is een specialistisch allround beroep. Bij een grotere of een kleinere trappenfabriek kom je te werken op de machinale afdeling, waar de onderdelen voor verschillende soorten trappen worden vervaardigd. Veel grote fabrieken zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in trappen voor de nieuwbouw. Luxe en bijzondere trappen kunnen ook door grotere bedrijven worden gemaakt maar worden vaak door kleinere ondernemingen geproduceerd.

Het grootste deel van de werkzaamheden zul je in de productieruimte uitvoeren. Jouw werk begint met het doornemen van de ontvangen opdracht. De productiegegevens, zoals tekeningen en de planning, gebruik je om het werkproces uit te stippelen. Voor elke opdracht moeten er grondige voorbereidingen worden getroffen. Aan de hand van de gestelde voorwaarden kies jij voor een bepaalde soort en kwaliteit hout of plaatmateriaal. Je bepaalt welke gereedschappen je nodig zult hebben en stelt de houtbewerkingmachines in. Afhankelijk van de grootte van de opdracht, ga jij zelfstandig of samen met collega’s aan de slag. Het is jouw taak om ervoor te zorgen, dat alle medewerkers weten wat ze gaan doen en wat er precies verwacht wordt.

Met behulp van machines en gereedschappen ga je de geselecteerde materialen bewerken tot traponderdelen. Het zal wel eens nodig zijn om eerst een proefstuk te maken. Bij veel bedrijven is het productieproces tegenwoordig voor het grootste gedeelte geautomatiseerd. Je zult dus veel met computergestuurde apparatuur werken, de zogenaamde CNC machines. Maar de meer conventionele gereedschappen, zoals boor- en zaagmachines en zelfs handgereedschap, zoals bijvoorbeeld een beitel, zullen er ook zeker aan te pas komen. Je zorgt ervoor dat de onderdelen onbeschadigd op de locatie aankomen en werkt mee aan het installeren en stellen van de trap.

Tijdens de uitvoering begeleid je de minder ervaren collega’s en bewaak je de kwaliteit van het bewerkingsproces. Je zorgt ervoor dat de veiligheidsregels strikt worden nageleefd. Tussen de verschillende werkzaamheden door verricht je klein onderhoud aan de machines en ruim je de werkplek op. Moeilijke vraagstukken of problemen los je in eerste instantie zelf op maar je kan natuurlijk altijd je leidinggevende vragen.

Bij de bewerkingen, die de allround trappenmaker uitvoert, gaat het bijna altijd om maatwerk. Om het beste resultaat te leveren zul je dus heel nauwkeurig en geconcentreerd te werk moeten gaan. Hoge kwaliteit productie handhaven en binnen de afgesproken tijdsbestek klaar zijn is niet altijd makkelijk. Discipline, concentratie en nauwkeurig kunnen werken zijn daarom in dit beroep heel belangrijk.

Spreken de werkzaamheden van een allround trappenmaker jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!