Video: Meewerkend Leidinggevende

Als meewerkend leidinggevende binnen de hout- en meubelbranche heb je een verantwoordelijke functie. Naast de uitvoerende werkzaamheden ga jij ook een aansturende rol vervullen en leiding geven aan de afdeling, waarop jij bezig bent.

Je kunt binnen dit beroep in verschillende werkvelden actief zijn, zoals interieurbouw, meubelindustrie en houthandel. Een andere keuzemogelijkheid is de timmerindustrie. Je komt dan te werken op een timmerfabriek en gaat de werkzaamheden van de machinale- of montageafdeling coördineren. Hier worden de onderdelen voor de gevelelementenbouw of houtskeletbouw gemonteerd. Je werkt samen met verschillende medewerkers, maar bent tegelijkertijd de schakel tussen de productiemedewerkers, de bedrijfsleiding én andere afdelingen. Want jij stuurt de productie aan en weet dus precies wat er binnen de afdeling speelt. Als meewerkend vakman ben jij bovendien zelf een echte vakspecialist. De collega’s kunnen met hun vragen en problemen op jou afstappen en je adviseert de bedrijfsleiding over de mogelijke verbeteringen en vernieuwingen.

Bij het leiden van een project of opdracht sta je regelmatig in contact met de werkvoorbereider. Nog voor de productie van start kan gaan, krijg je van hem informatie over de opdracht en over de wensen van de opdrachtgever. Aan de hand daarvan maak je een planning. Die bespreek je vervolgens met de productiemedewerkers. Nadat iedereen zijn werkinstructies heeft ontvangen is het tijd voor het uitvoerende gedeelte van het proces. Als meewerkend leidinggevende ga jij ook hier actief aan meedoen.

Je verzamelt het hout- en plaatmateriaal en kijkt of het voldoet aan de eisen. Vervolgens stel je de machines in en zorg je dat de gereedschappen klaar zijn voor gebruik. Je bewerkt het materiaal en gaat daarna over tot assemblage. Dat vereist grote nauwkeurigheid en een goede samenwerking. Want vaak gaat het om grote elementen die samengevoegd moeten worden. Je gebruikt hijsapparatuur om de elementen op hun plek te krijgen. Onder jouw verantwoordelijkheden vallen verder het bijhouden van de voorraad en het oplossen van eventuele problemen. Is er bijvoorbeeld een tekort aan materiaal? Dan plaats je een nieuwe bestelling en zorg je voor duidelijke leveringsafspraken.

Als meewerkend leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf en die van jouw collega's. Je houdt het hele productieproces goed in de gaten en zorgt ervoor, dat iedereen de regels naleeft. Het is belangrijk voor de meewerkend leidinggevende om goed te kunnen plannen en organiseren. Je moet zelf sterk in je schoenen staan om het werk van de afdeling goed te regelen en het team te begeleiden en te motiveren.

Zou jij graag het werkproces willen aansturen binnen de hout- en meubelbranche en spreken de werkzaamheden van een meewerkend leidinggevende jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!