Video: Monteur Landbouwmachines

In de landbouw worden veel verschillende voertuigen en machines gebruikt. Jij als monteur landbouwmachines houd je bezig met... de reparatie en het onderhoud hiervan. Onder leiding van je baas of chef voer je in opdracht van de klant de werkzaamheden uit. Je beslist zelf hoe je dit gaat aanpakken en of je bijvoorbeeld onderdelen moet repareren of vervangen.

Bijna iedereen die in de landbouw werkt, werkt ook met de machines die speciaal voor deze sector zijn gemaakt. Door de nieuwe technieken is het werken op het land niet meer te vergelijken met vroeger. De landbouwers zijn voor een groot gedeelte afhankelijk geworden van het functioneren van hun landbouwmachines. Zodra er iets aan mankeert, moet dit zo snel mogelijk opgelost worden. Speciale vakmensen die verstand van zaken hebben, zijn voor de landbouwers heel belangrijk.

Als monteur landbouwmachines heb je in je werk twee verschillende taken, namelijk het onderhouden en repareren van de machines. De landbouwers zijn tijdens het voorjaars- en zomerseizoen erg afhankelijk van hun machines. Gedurende deze periode houd je, je ook voornamelijk bezig met de reparatie hiervan.
Het komt voor dat je gebeld wordt door een klant die een storing aan zijn machine meldt. Vaak zijn dit oogstmachines of tractors. Alleen of samen met een collega ga jij op locatie kijken wat het mankement precies is. Je vraagt eerst aan de klant wat de klachten zijn en soms moet je een gedeelte van de machine uit elkaar halen. Vaak weet je uit eigen ervaring wat je precies moet doen. Is er sprake van een storing die niet vaak voorkomt? Dan kun je gebruik maken van een technisch handboek of een machineschema. Je repareert of vervangt het defecte onderdeel en daarna test je zelf of je het werk goed hebt gedaan door de machine te testen.

Tijdens de winter ben je voornamelijk bezig met onderhoudswerkzaamheden aan de landbouwmachines. Hiermee probeer je te voorkomen dat de machines tijdens de zomerperiode storingen of defecten krijgen. Je controleert het mechanisme en zonodig repareer of vervang je onderdelen. Ook slijp je bijvoorbeeld de messen van de oogstmachines en zorg je ervoor dat alle onderdelen goed gesmeerd zijn.

Als monteur landbouwmachines werk je op verschillende plaatsen. Tijdens de winterperiode ben je voornamelijk te vinden op de werkplaats en in het zomerseizoen komt het veel voor dat je buiten op het veld werkt. In sommige gevallen moet je ook overwerken.

Heb jij verstand van techniek, ben je handig met gereedschap, kun je logisch nadenken en zorgvuldig te werk gaan? Dan is het beroep monteur landbouwmachines misschien wel iets voor jou!