Video: Goudsmid

Als goudsmid ben je in dienst bij een goudsmid of een juwelier en werk je op basis van opdrachten onder verantwoordelijkheid van je leidinggevende. Ook kan je als goudsmid je eigen onderneming opzetten en als zelfstandige aan de slag. Je hebt in ieder geval als goudsmid een bijzonder beroep.

Je bent een vakman die sieraden of gebruiksvoorwerpen maakt van (edel)metalen en eventueel
edelstenen. Je werkt met sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen en maakt je eigen ontwerpen. Je bent als vakman inhoudelijk de deskundige: jij weet alles van (edel)metalen en de verschillende technieken.
Je repareert sieraden die klanten bij je brengen, verkoopt kant-en-klare sieraden en geeft indicaties van de waarde van een sieraad. Daarnaast komen er klanten bij je met een eigen ontwerp van een sieraad dat ze graag vervaardigd willen hebben. Je ontwerpt zelf ook sieraden en maakt deze door gebruik te maken van de verschillende technieken. Je smelt metalen om, legeert metalen en giet metalen tot basismateriaal voor het sieraad.

Als je werkt als zelfstandig goudsmid ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen werk en moet je ook zelf voor klanten zorgen. Dit doe je door de onderneming te promoten en te profileren. Soms exposeer je je eigen sieraden en verkoop je deze. Daarnaast ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor de administratie en financiŽn.

Je moet voor dit beroep beschikken over gevoel voor vormgeving, die je gebruikt om traditionele en vernieuwende sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken in opdracht van de klant of op eigen initiatief. Je bent bekend met alle materialen en kan goed organiseren en plannen om een goede tijdsplanning te maken. Jij levert kwaliteit en houdt bij je werkzaamheden rekening met de veiligheidsvoorschriften en volgt deze op. Je gebruikt de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen en voert gevaarlijke stoffen op een veilige manier af.

Spreken de werkzaamheden van een goudsmid jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!