Video: Groenstylist

Styling van interieurs met natuurlijke materialen, daar houd jij je als groenstylist iedere dag mee bezig, de natuur is jouw inspiratiebron. Je werkt bij een tuincentrum, woonwarenhuis, groothandel of een interieurbedrijf. Je voert je werkzaamheden uit zowel op locatie, in het bedrijf zelf of soms in een eigen atelier.

Jij weet wat de laatste trends zijn en hoe je sfeer krijgt in ieder interieur. Je werkzaamheden betreffen vormgeven, decoreren en stileren met als uitgangspunt de natuur. Als klanten bij jou komen voor een opdracht dan geef jij de klanten advies op het gebied van kleur en styling met bloemen, planten, tafelkleden kaarsen en andere producten op het gebied van het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een wachtkamer bij een huisarts die nogal kaal is, of de receptie van een kantoorpand. Met bloemstukken en accessoires zorg jij voor een aangekleed geheel. Ook kan het zijn dat je totaalconcepten voor bijzondere momenten maakt. Zoals een huwelijk, een opening of een modeshow. Je verzorgt de aankleding met bloemen, planten, natuurlijke materialen en overige accessoires. Dit kunnen hele grote bloemstukken zijn, maar bijvoorbeeld ook kleine versieringen.

Voordat je aan de slag gaat met het maken van de versieringen, ga je dus eerst een gesprek aan met de klant, zodat je weet wat er precies van je verwacht wordt en wat de wensen van de klant zijn. Na het gesprek maak je een creatief ontwerp, bijvoorbeeld met een schets of door kleine voorbeelden te maken. Je hebt gevoel voor vormgeving, voor kleuren en weet welke materialen goed bij elkaar passen. Op deze manier weet jij de wensen van de klant om te zetten in een creatief en spannend ontwerp. Is de klant ook enthousiast? Dan kun je aan de slag met de daadwerkelijke uitvoering.

Als groenstylist ben je altijd op zoek naar de nieuwste producten en trends. Je leest veel vak- en interieurtijdschriften, bezoekt regelmatig beurzen en volgt workshops. Je moet in dit vak beschikken over creativiteit, maar daarnaast moet je ook een commerciŽle en resultaatgerichte houding hebben. Je werkt in opdracht van klanten, het is vanzelfsprekend dat je daarom ook beschikt over een klantgerichte houding. Heb je een eigen zaak? Dan zorg je voor een trendy uitstraling van de zaak met een aantrekkelijke presentatie van je producten. Als zelfstandige ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen bedrijfsvoering en moet je administratief goed onderlegt zijn.

Spreken de werkzaamheden van een groenstylist je aan, dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!