Video: Milieufunctionaris

Als milieufunctionaris zet jij je in voor een schoner milieu en ben jij de specialist in milieu en ruimte. Je onderzoekt bodem, water, lucht, geluid, afvalstoffen, biodiversiteit, flora en fauna. Daarnaast adviseer je hoe dit het beste schoon kan worden gehouden. Jouw interesse gaat uit naar onderwerpen als het ecosysteem, bodemprocessen en milieuregels. Het werk voer je uit op de milieutechnische dienst bij gemeenten en provincies, waterschappen, ingenieurs- en adviesbureaus of bij aannemers. Je houdt je vooral bezig met onderzoek en advies op het gebied van milieu. De werkzaamheden voer je niet alleen op kantoor uit maar ook op locatie.

Je begeleidt onderzoek naar het milieu en je zorgt er voor dat bodemgebieden schoongemaakt worden. Samen met je leidinggevende stel je een werkplan op voor de uitvoering van het onderzoek. Je bepaalt op basis van een onderzoeksplan en de bijbehorende tekeningen op welke manier het object onderzocht moet worden. Hiervoor verzamel je alle benodigde materialen en vervolgens ga je op locatie op onderzoek uit. Je doet metingen, monsterafname en ook saneringen van bodem en water. Deze monsters zend je, indien nodig naar het laboratorium. Vervolgens registreer je de monsterafname en andere metingen. Je analyseert de resultaten en brengt advies uit aan de opdrachtgever.

Je zorgt ervoor dat bedrijven zich goed aan de milieuregels houden. Je vraagt vergunningen aan en zorgt ervoor dat deze gehandhaafd worden. Wanneer nodig meld je milieuovertredingen of onderzoek je bijkomende klachten. Het geven van de juiste voorlichting is erg belangrijk binnen dit beroep.
Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Om milieufunctionaris te worden moet je natuurlijk respect hebben voor de natuur en het milieu! Je moet het een uitdaging vinden om te organiseren en resultaatgerichte oplossingen te bedenken. Kennis, inzet en zelfstandigheid is van belang omdat je werkt op gebieden waar soms overtredingen kunnen plaatsvinden. Daarnaast ben je klantgericht en weet je goed hoe je mensen moet benaderen. Je bent standvastig, besluitvaardig en communicatief vaardig, want je zult regelmatig adviseren en informeren.
Je kunt goed georganiseerd werken en je bent sterk in het aansturen van medewerkers.

Spreken de werkzaamheden van een milieufunctionaris je aan en wil je een bijdrage leveren aan een schoner milieu? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!