Video: VMBO BWI in Beeld

De opleiding Bouwen, wonen en interieur biedt vele mogelijkheden voor… werkzaamheden in de bouw, hout en afbouwsector. Verschillende takken van sport komen aan bod bij de opleiding Bouwen, wonen en interieur. Zo kan je na het volgen van de opleiding bijvoorbeeld aan de slag als timmerman, metselaar,meubelmaker, schilder of ga je aan het werk als medewerker in de infra. Tijdens de opleiding werk je niet alleen met je handen, maar kun je ook kiezen voor de creatieve kant van design en ontwikkeling of juist voor de zakelijke kant als account manager of zelfstandig ondernemer. Tekenen, ontwerpen, theorie en praktijk worden gecombineerd in de gehele opleiding. Alles wat te maken heeft met bouw, wonen en interieur komt aan bod. Tal van mogelijkheden om je dromen waar te maken in de wereld van morgen….Een wereld die door jou gemaakt kan worden.

Als meubelmaker ben je werkzaam in uiteenlopende bedrijven in de meubelindustrie of interieurbouw. Je voert opdrachten uit voor particulieren en bedrijven. Binnen de opleiding bouwen, wonen en interieur maak je kennis met de verschillende facetten van meubelmaker. Van het bedenken van een meubelwerkstuk tot het maken hiervan. Je werkt hiervoor veelal aan de werkbank met elektrisch- en gewoon handgereedschap. Ook het schetsen en tekenen van werkstukken leer je. Dit gebeurd met slimme tekenprogramma’s op de computer of nog gewoon met potlood en papier.

Kantoren, ramen, deuren en zelfs molens. Als timmerman werk je aan verschillende projecten in de nieuwbouw of bijvoorbeeld aan renovatieprojecten. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de verschillende facetten van het timmermansschap. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen werkplaatstimmeren, waarbij je veelal binnen in een werkplaats werkt, en de nadruk voornamelijk ligt op machinale- en werkbank werkzaamheden voor het maken van bijvoorbeeld ramen, deuren en kozijnen. Maar je kan ook kiezen voor bouwtimmeren, waarbij je meestal buiten op de bouw werkt en je leert stellen, werken met de laser en je bent veel aan het meten.

Veel gebouwen bestaan uit steen. Als metselaar ben je dan ook onmisbaar bij het bouwen van een gebouw. Mocht je denken dat het alleen puur stenen stapelen is dan heb je het mis. Je houdt je als metselaar ook bezig met bijvoorbeeld stukadoren en blokstellen. Tijdens de opleiding bouwen, wonen en interieur maak je kennis met alle facetten van het metselaarsvak. Of het nu tekening lezen is, zelf tekenen of tegelzetten bij ons maak je kennis met het metselaarsvak, een veelzijdig en afwisselend beroep.

Wanneer je werkzaam bent in de infra werk je aan de omgeving van gebouwen en wegen. Denk bijvoorbeeld aan de Erasmusbrug, de diverse snelwegen en knooppunten, ecoducten of de winkelrpomenade in de stad. Voordat er gebouwd kan worden is het van belang dat er schetsen worden gemaakt van hoe alles eruit moet komen te zien. Omdat je vaak met grote onderdelen werkt, wordt niet alles met de hand gedaan, maar ook met een graafmachine of bijvoorbeeld een kraan. Uiteraard moet je daarnaast ook weten hoe er bestraat moet worden en hoe ondergrondse leidingen, voor bijvoorbeeld water, gas of internet, moeten worden gelegd.

Als schilder werk je vaak in een team aan een klus. Deze klussen kunnen erg verschillend zijn. Daarmee heb je als schilder veel afwisseling in je werk. Maar een schilder kan meer dan alleen schilderen, namelijk ook behangen en glaszetten. Je werkt op veel verschillende plaatsen, zowel binnen als buiten. Het kunnen nieuwbouwprojecten zijn, maar in de meeste gevallen betreft het onderhoud of renovatie van gebouwen. Objecten mooi afwerken en beschermen tegen weer en wind, dat is waar een schilder goed in is. Natuurlijk kan je jezelf ook nog verder specialiseren. Je kan bijvoorbeeld je eigen bedrijf beginnen, manager worden of calculator.

Uiteraard ga je naast de theorie lessen en vele praktijklessen die je tijdens de opleiding hebt gehad, op stage bij de verschillende bedrijven in de regio. Hier breng je hetgeen dat je hebt geleerd echt in de praktijk en leer je de verdere kneepjes van het vak. Denk jij dat je bent weggelegd om te werken in de bouw, hout of afbouwsector? En past een van de beroepen van de opleiding bouwen, wonen en interieur bij jou? Kies dan voor VMBO Bouwen, wonen en interieur bij jou op school of op een school bij jou in de buurt.

Vindt deze school via www.bouwenwoneninterieur.nl