Video: Verkoopmedewerker

De detailhandel is ťťn van de grootste bedrijfstakken in Nederland. Duizenden mensen zijn werkzaam in deze branche met veel... verschillende kanten. Van een boekhandel tot een drogisterij en van een bloemenzaak tot een kledingzaak: de diversiteit aan winkels, die tot detailhandel behoren is enorm. Dit maakt detailhandel tot een van de grootste werkgevers in Nederland, waar jij als verkoopmedewerker ook bij in dienst treedt

Je gaat aan het werk in een winkel. Met zoveel uiteenlopende winkelbedrijven als mogelijke werkgevers, kun jij je op verschillende terreinen toeleggen. Je zult afhankelijk van de specialisatie gericht kennis moeten eigen maken van de producten en diensten, die je aanbiedt. De belangrijkste taak van een verkoopmedewerker is de klant zo goed mogelijk te helpen. En dit kan alleen lukken wanneer je zelf uitstekend op de hoogte bent van de kwaliteiten en bijzonderheden van de artikelen, die je verkoopt. Het spreekt voor zich, dat wanneer jij een klant over de nieuwe mobiele telefoon adviseert, jij andere kennis in huis moet hebben, dan als jij de koper een nieuwe out fit helpt kiezen. Het is voor een verkoopmedewerker ook noodzakelijk om de ontwikkelingen binnen de markt te volgen en de introductie van nieuwe producten bij te houden. Dit helpt je de klant volledig te informeren en optimaal van dienst te zijn.

Een nette en origineel ingerichte verkoopruimte is op zichzelf al een belangrijk verkooppunt voor een winkel. Als verkoopmedewerker zorg jij niet alleen voor de aantrekkelijke productpresentatie, maar help je ook mee om een aangename sfeer in de winkel te creŽren. Het bijhouden van de voorraad en het aanpassen van het assortiment behoren ook tot jouw verantwoordelijkheden. Dankzij jouw veelvuldige contacten met de kopers kun je goed het idee vormen van de vraag naar bepaalde artikelen. Zo kun je het management adviseren om bepaalde producten in het assortiment op te nemen en andere juist niet meer te verkopen.

De meeste werkzaamheden voer je zelfstandig uit. Je staat wel onder de leiding van een manager, maar voor een groot gedeelte draag je zelf de verantwoordelijkheid. Naast een groot verantwoordelijkheidsgevoel moet je over een commerciŽle en bovenal dienstverlenende instelling beschikken. Je draagt actief bij aan het succesvol functioneren van de winkel, maar een tevreden klant is nog altijd de beste garantie voor dit succes.
Wil je graag een management positie binnen de detailhandel gaan bekleden, dan maak je vanuit het beroep van verkoopmedewerker hiervoor een goede start. Leer je verder, dan kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld de functie van een floormanager of zelfs die van een storemanager. Kortom mogelijkheden genoeg om je verder te ontplooien!
Heb jij een servicegerichte instelling, ben je stressbestendig en heb je belangstelling voor de verkoop? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou.