Video: Piloot

Als piloot kun je later commerciŽle vluchten vliegen, reclameteksten slepen, materiaal transporteren, akkers besproeien of zakenmensen vervoeren. Als piloot kun je werken met verschillende soorten vliegtuigen. Je kunt gaan werken bij een luchttaxibedrijf of een luchtvaartmaatschappij. Het grootste gedeelte van de tijd doe je zittend werk in de cockpit van een vliegtuig. Je staat constant in verbinding met ander personeel, om zo de vlucht in goede banen te kunnen leiden.

Voor elke vlucht moet je je goed voorbereiden. De route moet bijvoorbeeld uitvoerig besproken worden, omdat je natuurlijk niet het enige vliegtuig in het luchtruim bent. Je staat continu in contact met de verkeerstoren en het grondpersoneel. Het is ook belangrijk dat je de weersomstandigheden goed in de gaten houdt, omdat deze grote invloed hebben op de vlucht.

Alle onderdelen van het toestel moeten goed gecontroleerd worden, omdat fouten grote gevolgen kunnen hebben. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om altijd de hoeveelheid brandstof te controleren, daarnaast moeten er ook allerlei technische controles uitgevoerd worden.

Als de weersomstandigheden onverwachts erg slecht zijn of er zijn andere ernstige problemen, dan kan het zijn dat je een vlucht af moet lassen. Het is dus belangrijk om de juiste beslissingen op de juiste tijdstippen te nemen, om zo de veiligheid van de passagiers en jezelf te waarborgen.

De vluchten die je maakt, kunnen erg verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld zakenmensen vervoeren, reclameteksten slepen, commerciŽle vluchten vliegen, materiaal transporteren of akkers besproeien.

Je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en besluitvaardig kunnen optreden tijdens onverwachte situaties. Ook moet je gedurende een lange tijd ingespannen kunnen werken.
Daarnaast werk je op wisselende tijdstippen zoals in het weekend of tijdens feestdagen. Je beschikt over een technisch inzicht, omdat je met verschillende instrumenten moet kunnen werken.
Verder moet je nauwkeurig zijn en een goed gezichtsvermogen hebben.

Spreken deze werkzaamheden jou aan, voldoe je aan de eisen? Dan is het beroep piloot misschien wel wat voor jou!