Video: Timmerman

Als timmerman neem je de houten constructies in woningen, kantoren of andere gebouwen voor jouw rekening. Je werkt samen met... collega’s of je begint jouw eigen bedrijf. Als Timmerman kun je later gaan werken bij een gespecialiseerd timmerbedrijf of aannemer. Het is ook mogelijk om jouw eigen bedrijf op te richten. De meeste houten constructies in bijvoorbeeld een woning, kantoor of een ander gebouw neem jij voor jouw rekening.
Naast natuurlijk de nieuwbouw kun je ook gaan werken in de renovatie, je zult dan voornamelijk bezig zijn met het herstellen en vervangen van constructies.

In de werkplaats maak jij de verschillende materialen alvast klaar voor het plaatsen. Dit houdt in dat je de juiste soorten hout, platen en balken uitzoekt en deze vervolgens op maat zaagt.
Vaak zul je hiervoor gebruik maken van grote machines zodat je sneller te werk kunt gaan.

Het gebruik van de machines is niet altijd ongevaarlijk. Je moet er goed op letten dat je ze op de juiste manier gebruikt. Ook is het belangrijk dat je gehoorbeschermers draagt.

Als alles op maat gemaakt is, vervoer je de materialen naar het bouwproject waar het uiteindelijk gebruikt gaat worden. Je laadt de materialen uit en monteert ze op de juiste plaats.

Aan de hand van een bestek of werktekening lees je welke afmetingen bijvoorbeeld deuren of kozijnen moeten hebben. Welke materialen je moet gebruiken en waar alles gemonteerd moet worden.

Als timmerman maak je bijvoorbeeld kapconstructies en kozijnen. Je timmert de plinten langs de muur, hangt deuren af, plaatst sloten, maakt dakplaten, trappen en noem zo maar op.
Aan het einde van de dag laat je de bouwplaats weer netjes achter.

Als timmerman werk je op veel verschillende plaatsen. Lichamelijk kan het werk best zwaar zijn. Je moet daarom goed op je houding letten. Omdat je vaak met collega’s werkt, kun je ook goed samenwerken.

Voldoe jij aan deze eisen en spreken de werkzaamheden je aan?
Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!