Video: Microbiologisch/ Chemisch Laborant

De laboratoriumtechniek is een zeer uitgebreide sector met veel richtingen. Enkele richtingen die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld: Microbiologisch en Chemisch Laborant. Je kunt later gaan werken in een zelfstandig laboratorium of bijvoorbeeld in een laboratorium van een levensmiddelenbedrijf.

Je hebt vast wel eens gehoord van de bacterie salmonella of wel eens eten in de supermarkt gekocht wat bij thuiskomst bedorven bleek te zijn. Als Microbiologisch of Chemisch laborant zoek jij uit waardoor het eten bedorven of besmet is geraakt, en wat er in het voedsel aanwezig is. Er kan met voedsel van alles misgaan waardoor het een slechte kwaliteit heeft en voor consumptie niet meer geschikt is.

Als microbiologisch of chemisch laborant heb je zeer verantwoordelijk werk. Je vindt het leuk om dingen uit te zoeken; je hebt dan ook een sterk analytisch vermogen. Je bestudeert en analyseert plantaardige en dierlijke producten. Dit is belangrijk omdat je er bijvoorbeeld achter wilt komen hoezeer deze stoffen bruikbaar zijn voor voedingsmiddelen. Of omdat je wilt weten waardoor voeding bedorven is geraakt. Ook is het belangrijk om te weten dat voedsel tijdens het productieproces veilig geproduceerd is.

Bij het analyseren van stoffen maak je gebruik van verschillende technieken. Hierbij moet je denken aan het verhitten, verkleinen of koelen van stoffen. Ook kun je in een laboratorium stoffen centrifugeren of ontleden voor chemisch onderzoek. Voor microbiologisch onderzoek werk je met micro-organismen zoals bacteriŽn, schimmels en gisten. Verder werk je met allerlei attributen zoals voedingsbodems, petrischalen en microscopen. De resultaten van de analyses worden door jou verwerkt in de computer. Hierbij moet je nauwkeurig te werk gaan.

HygiŽne is niet alleen erg belangrijk, maar essentieel bij jouw dagelijkse werkzaamheden. De resultaten uit een analyse zijn niet bruikbaar wanneer de hygiŽnevoorschriften niet zorgvuldig zijn opgevolgd. Daarom houd jij je tijdens je werk in het lab altijd aan de veiligheids- en milieueisen. Zo draag je dan ook altijd een beschermende laboratoriumjas en ruim je gebruikte materialen op een verantwoorde manier op, zo nodig gebruik je een veiligheidsbril en/of handschoenen.

Ben jij analytisch ingesteld en voer je graag onderzoeken uit? Dan is het beroep van Microbiologisch of Chemisch laborant misschien wel iets voor jou!