Video: Beveiligingsmedewerker

Waakzaamheid, vertrouwen, veiligheid en verantwoordelijkheid zijn termen die jou als beveiligingsmedewerker op het lijf geschreven zijn. Je beveiligt bijvoorbeeld bedrijven, gebouwen en winkelpanden. Als beveiligingsmedewerker kun je intern bij een organisatie of bij een beveiligingsbedrijf werken. Je werkt onder leiding van een chef, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Je belangrijkste taak is de orde, rust een veiligheid te bewaren. Daarnaast help je ook mensen als er bijvoorbeeld een ongelukje is gebeurd op het terrein waar jij werkzaam bent.

De behoefte aan veiligheid in Nederland wordt steeds groter. Helaas zijn zo goed als alle bedrijven en organisaties genoodzaakt hun bedrijfspand te laten beveiligen. In de beveiligingsbranche is vertrouwen heel belangrijk. De eigenaar moet de bescherming van zijn of haar pand met een gerust hart aan de beveiliging over kunnen laten. Zij gaan dan ook vaak alleen in zee met goed opgeleide mensen die verstand hebben van beveiliging.

Als je bij een beveiligingsbedrijf werkt, houd je, je veel bezig met controlewerkzaamheden bij verschillende bedrijfspanden. Dit doe je na sluitingstijd of in het weekend. Meestal ga je samen met een collega met de bedrijfsauto op pad om te kijken of alles in orde is. Je controleert bijvoorbeeld of alle deuren en ramen gesloten zijn en met een zaklamp kijk je in de gebouwen of je iets ongebruikelijks ziet. Bespeur je onraad? Dan maak je hier met je mobilofoon een melding van bij de centrale zodat zij op de hoogte zijn en eventueel ondersteuning kunnen verlenen. Je kijkt wat er aan de hand is, betrap je iemand op een inbraak? Dan schakel je de politie in en probeer je de inbreker aan te houden. Als het een vals alarm is, meld je dit ook aan de centrale.

Werk je als beveiligingsmedewerker intern bij een organisatie? Dan heb je een eigen werkplek vanwaar jij de veiligheid van het bedrijf in de gaten moet houden. Op je werkplek hangen vaak televisieschermen waarop jij kan zien wat er op verschillende plekken gaande is. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld in de gaten houdt welke personen of auto’s het terrein van het bedrijf opgaan. Of je let in een winkel op of er niets gestolen wordt. Zie je iets dat niet klopt? Dan meld je dit in je dagrapport of vertel je het aan je baas. Bij dringende zaken moet je zelf ingrijpen. Het is heel belangrijk dat je hierbij alle voorschriften in acht neemt zodat je geen overtredingen begaat.

Als beveiligingsmedewerker is het belangrijk dat je tegen werkdruk bestendig bent. Je moet kalm en kordaat kunnen handelen en een betrouwbaar karakter hebben. Daarnaast ben je ook bekwaam in administratieve zaken. Je beheerst de Nederlandse taal en hebt goede mondelinge vaardigheden.

Ben jij in het bezit van deze eigenschappen en spreken de werkzaamheden je aan? Dan is het beroep beveiligingsmedewerker misschien wel iets voor jou!