Video: Chemisch Laborant

Het analyseren en onderzoeken van allerlei stoffen en materialen zijn werkzaamheden waar jij je als chemisch laborant mee bezig houdt. Je voert allerlei proeven uit om bepaalde vraagstukken te beantwoorden. Een boeiend en precies werkje.

Als chemisch laborant werk je in een laboratorium. Dit kan voor verschillende bedrijven zijn zoals bijvoorbeeld een onderzoeksinstituut, een ziekenhuis of een wetenschappelijke instelling. Je onderzoekt en analyseert de samenstellingen van verschillende producten. De producten die je onderzoekt, zijn afhankelijk van de organisatie waar je werkt, enkele voorbeelden zijn: voedingsmiddelen, afvalwater en verzorgingsmiddelen. Als je in een laboratorium werkt, werk je onder de leiding van een afdelingshoofd. Hij of zij controleert jouw werkzaamheden en geeft je nieuwe opdrachten.

De laboratoriumtechniek is een zeer uitgebreide sector met allerlei verschillende richtingen. Eťn ding dat deze richtingen gemeen hebben, is het laboratorium. Onderzoek is altijd en bijna overal voor nodig. Het is belangrijk dat mensen hiervoor goed opgeleid worden. De laboratoriumtechniek is uitdagend en zeer interessant.

Een chemisch laborant voert allerlei proeven uit, vaak in opdracht van een producent die een bepaald product wil produceren. Hiervoor worden aangevoerde monsters gebruikt die je mengt, oplost en scheidt. Je bekijkt de uitkomsten van deze onderzoeken en maakt allerlei berekeningen. De chef van jouw afdeling breng je op de hoogte van jouw conclusies uit het onderzoek. Als je fouten hebt geconstateerd, geef je aan welke correcties plaats moeten vinden om afwijkingen in het productieproces te voorkomen.

Voor de uitvoering van jouw werk heb je allerlei apparatuur tot jouw beschikking. Je werkt voornamelijk met verschillende laboratoriumapparaten, glas en een computer. Na het uitvoeren van jouw onderzoek zorg je er zelf voor dat het laboratorium en alle apparatuur gereinigd is. Daarnaast houd je de voorraad van bijvoorbeeld de chemicaliŽn en het glaswerk bij.

Houd je van een afwisselende baan en spreekt het werk in een laboratorium je aan? Dan is het beroep chemisch laborant misschien wel iets voor jou.