Video: Koerier

Vaak op de weg en veel vrijheid zijn termen die op het beroep koerier van toepassing zijn. Je bent altijd onderweg om pakketten of poststukken te bezorgen.

Als koerier ben je de hele dag bezig met het ophalen en rondbrengen van poststukken. Je haalt deze stukken op bij klanten waarna je ze naar het adres van bestemming brengt. Je krijgt opdrachten van je chef, die bepaalt hoe je het werk uitvoert. Poststukken behandel je volgens speciale voorschriften, waarin ook staat aangegeven wat je moet doen bij afwijkingen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een foute adressering.

Aan het begin van je werkdag haal je de opdrachtbonnen op. De planningsafdeling heeft deze voor je gereed gemaakt. Het voertuig waarmee je de poststukken gaat bezorgen, kan een bestelauto, motorfiets of brommer zijn. Elk voertuig is voorzien van een mobilofoon waarmee je contact kan houden met het kantoor. Bij het ophalen van een poststuk laat je de klant een opdrachtbon invullen en aftekenen. Bij het bezorgen, laat je de geadresseerde een ontvangstbewijs tekenen. Onderweg kun je via de mobilofoon nieuwe opdrachten krijgen. Dan moet je er voor zorgen dat je de route hierop aanpast. Als koerier is het namelijk erg belangrijk dat je de snelste route neemt zodat je zoveel mogelijk poststukken kunt bezorgen. Pas wel op dat dit geen obsessie wordt waardoor je de verkeersregels niet meer in acht neemt. Als je alle bezorgingen klaar hebt en je dienst zit er op, dan breng je alle opdrachtbonnen en ontvangstbewijzen naar het kantoor. Soms heb je te maken met rembours zendingen. Je int dan het geld en levert dat, samen met de andere stukken, aan het einde van de dag op kantoor af.

Bij je werk zit je de meeste tijd in een auto of op een motor. Vaak heb je haast omdat de poststukken op een bepaald tijdstip afgeleverd moeten worden. Meestal werk je binnen je eigen regio of in het hele land en heel soms ook internationaal.

Omdat je als koerier veel met klanten te maken hebt, is het belangrijk dat je, je representatief op kunt stellen. Spreken deze werkzaamheden je aan, ben je stressbestendig en kun je gestructureerd werken? Dan is het beroep koerier misschien wel iets voor jou!