Video: Uitvoerder Bouw

Als uitvoerder bouw zorg jij ervoor dat alles op de bouw op rolletjes verloopt. Jij bent de verantwoordelijke voor... het verloop van een project, je stuurt het personeel aan en zorgt voor de materialen.

Als uitvoerder bouw heb je een verantwoordelijke baan, je hebt namelijk de dagelijkse leiding over een bouwproject. Dit houdt in dat je de planning maakt en de voortgang en kwaliteit van het bouwproject goed in de gaten houdt. Ook ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen op de bouwplaats.

De branche bouw is één van de weinige waar vakmanschap en handwerk nog een belangrijke rol innemen. De bedrijven hebben hierom behoefte aan goedopgeleide vakmensen. Gebouwd wordt er altijd en overal, zo kun je werken in de nieuwbouw, maar ook bij verbouwingen en restauraties.

Als uitvoerder bouw begin je een bouwproject vaak met een planning. Hierin noteer je hoeveel personen en welke materialen en machines op welk moment nodig zijn. Je bepaalt hoe de werkzaamheden worden verdeeld over de personen die je inzet. Enkele andere activiteiten van je baan zijn onder andere het regelen van alle gereedschappen en machines voor het personeel. Daarnaast zorg je ervoor dat alle bouwmaterialen op tijd op de bouwplaats bezorgd worden. Hiervoor onderhoud je dus ook contacten met leveranciers. Ook moet je op administratief vlak enkele zaken bijhouden zoals de werktijden, materiaallijsten en het tijdschema. Je hebt voor het bouwproject een budget ter besteding. Hiervoor moet je de kosten van de bouw goed in de gaten houden. Tijdens de ontwikkeling van het bouwproject onderhoud je nauwe contacten met de opdrachtgever en aannemer. Tot en met de oplevering blijf je als uitvoerder bouw een belangrijke rol spelen.

Meestal werk je in je eigen regio. Af en toe kun je te maken krijgen met werkdruk om een bouwproject op tijd af te krijgen. Je begint vaak vroeg met je werk en soms moet je zelfs overwerken. Als uitvoerder bouw moet je goed leiding kunnen geven en kun je goed onderhandelen en overleggen. Spreken de werkzaamheden je aan? Dan is het beroep uitvoerder bouw misschien wel iets voor jou.