Video: Onderwijsassistent

Als onderwijsassistent help je de leraar bij allerlei dingen die tijdens de les aan bod kunnen komen. Bijna altijd werkt een onderwijsassistent in het basisonderwijs, je kunt hier kiezen tussen de bovenbouw en onderbouw.

Je werkt onder leiding van de leraar. Deze geeft duidelijk aan wat je taken zijn. Omdat er altijd onvoorspelbare dingen kunnen gebeuren, zul je soms moeten improviseren wat je moet doen.

Het werken in de dienstverlenende sector betekent veel contact met mensen. Zo kun je bijvoorbeeld met kinderen, volwassenen, bejaarden en gehandicapten gaan werken. Het is een sector waarin het werk elke dag weer anders is. Welke functie je ook uitoefent, de mate van verantwoordelijkheid is groot. Omdat je met mensen werkt, is het belangrijk dat je goed opgeleid bent. Je maakt dan veel kans op een leuke baan.

Als je ervoor kiest om als onderwijsassistent in het basisonderwijs te werken, ben je veel met kinderen bezig. Je helpt de leraar met allerlei taken zoals het klaarmaken van lesmateriaal en de inrichting van de lokalen. Als je in een peuterklas werkt, zul je ook moeten helpen met dingen als knutselen en buiten spelen. Je hebt samen met de leraar de verantwoordelijkheid voor de kinderen in je klas. Heel belangrijk is hierbij ook de hygiŽne. Zo help je de kinderen bijvoorbeeld met naar de wc gaan en het handen wassen. Op spelenderwijs probeer je de klas iets te leren, dit doe je bijvoorbeeld door te puzzelen of een verhaaltje te vertellen. Kies je er als onderwijsassistent voor om in de bovenbouw te gaan werken, dan heb je natuurlijk andere bezigheden. Je helpt je leerlingen dan met huiswerk of je leert ze bijvoorbeeld een toneelstukje op te voeren.

Sommige kinderen blijven tussen de middag op school. Als onderwijsassistent kan het ook jouw taak zijn om deze kinderen te vermaken. Je gaat dan gezamenlijk eten en je doet nog een paar spelletjes totdat de lessen weer beginnen.

Als onderwijsassistent werk je overal waar ook leerlingen zijn. Je bevindt je dus voornamelijk in ruimtes zoals leslokalen, gymzalen, het speelplein of het zwembad. Je moet goed om kunnen gaan met kinderen en je moet aan kunnen voelen wat de kinderen bezighoudt. Daarnaast ben je goed in de schoolvakken.
Heb je deze eigenschappen in je en spreken de werkzaamheden je aan? Dan is het beroep onderwijsassistent misschien wel iets voor jou!