Video: Modeontwerper

Als Modeontwerper kun je bij modehuizen, grote kledingbedrijven of een bepaald kledingmerk werken. Je kunt ook... als zelfstandig Modeontwerper aan de slag of als stylist bij een tijdschrift of modeshow.

Jouw werkzaamheden bestaan uit het bedenken en ontwerpen van confectie, unieke kleding en collecties. Hierbij kun je je specialiseren in bijvoorbeeld vrouwenkleding, kinderkleding, sportswear of een bepaald label.

Je werk begint met het opdoen van ideeŽn en inspiratie naar aanleiding van een briefing van de opdrachtgever. Je maakt je ontwerpen op een ontwerpafdeling of in het atelier. Dit doe je in nauw overleg met de opdrachtgever of met je team. Je brengt veel tijd door achter de tekentafel om je creatieve ideeŽn op papier te zetten. Je zoekt stoffen uit, bepaalt de kleuren en maakt verschillende schetsen. Daarbij selecteer je ook accessoires die je wilt toevoegen aan je ontwerp.

De schets wordt tot leven gebracht door de patroonmaker die alles in detail uittekent en de naaisters die jouw kleding in elkaar zetten. Naast het creatieve gedeelte houd je je als Modeontwerper ook bezig met financiŽle zaken. Je kijkt of je eindproduct betaalbaar is voor de opdrachtgever en natuurlijk ook voor de uiteindelijke klant.

Ontwerpen moet je passie zijn. Creativiteit en commercieel inzicht zijn hierbij van groot belang. Je moet openstaan voor wat er om je heen gebeurt. Daarnaast moet je de ontwikkelingen op modegebied volgen door modeshows en beurzen te bezoeken. Je moet jouw ideeŽn kunnen vertalen naar tekeningen en schetsen. Zorgvuldigheid, concentratie en geduld zijn hierbij van groot belang.

Als zelfstandige heb je, zeker in het begin, een vrij onzekere toekomst. Maar als jouw label eenmaal bekend is, staan vele deuren voor je open en kun je er al je passie in kwijt! Als Modeontwerper krijg je ongetwijfeld te maken met piekperiodes waarin je onder tijdsdruk zult moeten ontwerpen.

Spreken de werkzaamheden van een Modeontwerper je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!