Video: Tandarts

Als Tandarts kun je aan de slag bij een groepspraktijk of je richt je eigen tandartspraktijk op. Ook kun je... bij een instelling voor jeugdtandverzorging aan het werk. Je werkt dan in een speciale bus of je hebt je eigen praktijk op een school.

Jij zet je als Tandarts in voor een gezond gebit. Een gezond gebit begint met een controle. Tijdens een controle behandel en onderzoek je het gebit. Je stelt vast of het gebit gezond is en of er geen bacteriŽn of ziektes aanwezig zijn. Ook constateer je bijvoorbeeld afwijkingen, verwijder je tandsteen en bekijk je of de patiŽnt gaatjes heeft.

Moet er bijvoorbeeld een kies worden getrokken of moet de patiŽnt een speciale behandeling ondergaan? Dan plan je een vervolgafspraak in. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van gaatjes, het plaatsen van kronen of een wortelkanaalbehandeling. Wanneer de behandeling complexer ligt, verwijs je de patiŽnt door naar bijvoorbeeld de kaakchirurg, de mondhygiŽnist of orthodontist. Van al je patiŽnten houd je een administratie bij zodat je bij een volgend bezoek op de hoogte bent van de stand van zaken. Daarnaast is de organisatie van de financiŽle administratie ook een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Je krijgt assistentie van een tandartsassistent die jou ondersteunt bij zowel de behandelingen als de administratie.

In dit beroep moet je zorgvuldig, hygiŽnisch en nauwkeurig kunnen werken. Je moet bijvoorbeeld verdovingen kunnen geven op lastige plekken en ook voor het boren heb je een vaste hand nodig. Je moet advies kunnen geven aan patiŽnten en hen motiveren om het gebit goed te verzorgen. Het is belangrijk om de patiŽnt gerust te stellen. Je bent daarom geduldig en tactvol.

Als Tandarts werk je voornamelijk vanaf ťťn locatie. Sommige mensen zijn bang voor de Tandarts, het is belangrijk dat je hier goed mee om weet te gaan. Het komt voor dat je ís avonds of in het weekend moet werken als er bijvoorbeeld een spoedgeval is. Je komt in contact met veel verschillende mensen die jij als specialist helpt aan een gezond gebit!

Spreken de werkzaamheden van een Tandarts jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!