Video: Beeldend Kunstenaar

Als Beeldend Kunstenaar ben jij creator en vormgever van je eigen werk. Binnen de beeldende kunst kun je... verschillende disciplines uitoefenen zoals schilderen, beeldhouwen, fotograferen, tekenen en digitale kunst. Als zelfstandige probeer je ervoor te zorgen dat jouw creaties zorgen voor een inkomstenbron. Dat doe je door je werk te verkopen aan bijvoorbeeld particulieren of musea, of uit te lenen aan galerieŽn. Ook kun je in opdracht kunst maken en verkopen. Ook kun je je kennis delen door workshops te verzorgen of als docent of kunstadviseur aan het werk te gaan.

Denken en handelen staan voorop in dit beroep. Je bepaald voornamelijk zelf welk kunstwerk je gaat creŽren, welke gedachte erachter schuilgaat en hoe je het uit gaat voeren. Je werkt in je eigen of een gezamenlijk atelier. Materialen waarmee je werkt zijn bijvoorbeeld verf, steen, lood, koper, brons, hout of klei. In geval van digitale beeldende kunst kan gewerkt worden met bijvoorbeeld beeld en geluid. Dit met behulp van de computer. Werk je in opdracht dan overleg je met de opdrachtgever en presenteer je jouw kunstwerk. Werk je zelfstandig dan moet je je kunstwerk aan de man brengen door bijvoorbeeld te netwerken en te exposeren.

Om professioneel beeldend kunstenaar te worden moet je enorm veel passie voor je vak hebben. Je moet creatief zijn en over een goed gevoel voor kleur en vorm beschikken. Ook kun je goed zelfstandig werken en ben je praktisch. Naast dat je moet kunnen creŽren, moet je je werk ook goed kunnen presenteren ťn verkopen. Je moet dus ondernemend zijn, de creatieve markt kennen en oog hebben voor het zakelijke gedeelte.

Groot voordeel van dit beroep is de vrijheid die je hebt. Daar tegenover staat dat het inkomen van een zelfstandig kunstenaar afhankelijk is van de opdrachten die je krijgt of de verkoop van jouw werk.

Spreken de werkzaamheden van een beeldend kunstenaar je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!