Video: Notarieel Medewerker

Als notarieel medewerker kun je aan de slag bij bedrijven in de zakelijke markt zoals advocatenkantoren, incassobureaus, notariskantoren en makelaardijen. Als notarieel medewerker verricht je werkzaamheden voor de notaris. Je krijgt voornamelijk te maken met het personen- en familierecht, ondernemingsrecht en registergoederenrecht. Voordat de notaris een akte kan tekenen, moet er van alles uitgezocht worden. Er moet onderzoek worden gedaan in openbare registers, archieven en naslagwerken. Dit doe je bijvoorbeeld bij gemeenten of bij de Kamer van Koophandel.

Voor elke overdracht van een registergoed is de aanwezigheid van een notaris noodzakelijk. De notaris passeert de akte van levering en daarmee de overdracht van het huis aan de nieuwe eigenaar. In elke overeenkomst worden allerlei verklaringen en garanties omschreven.

Voordat een overdracht plaatsvindt moet jij allerlei zaken uitzoeken. Je neemt de koopovereenkomst door, je hebt contact met de makelaar en je zoekt uit of de eigenaar van het huis wel beschikkingsbevoegd is voor de verkoop.

Als notarieel medewerker heb je ook een adviserende rol. Zo adviseer je de cliŽnt bijvoorbeeld over een samenlevingscontract of testament.

Wil je later als notarieel medewerker aan de slag? Dan moet je zeer zorgvuldig kunnen werken. Je moet goed om kunnen gaan met lastige situaties omdat sommige beslissingen nadelige gevolgen hebben. Je moet je dus goed kunnen inleven en oplossingsgericht te werk gaan. Kennis van de wetten en expertises op juridisch vlak zijn van groot belang. Daarnaast moet je over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden beschikken.

Er is in deze business weinig ruimte voor fouten. Je moet dus veel verantwoordelijkheid nemen. Je kunt tijdens je werk te maken krijgen met boze klanten die het niet eens zijn met een bepaalde beslissing. Je hebt met veel verschillende werkzaamheden en klanten te maken, wat het werk weer spannend en afwisselend maakt!

Spreken de werkzaamheden van een notarieel medewerker jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!