Video: Hoofd Technische Dienst

Als hoofd technische dienst kan je werken bij middelgrote en grote bedrijven in uiteenlopende sectoren. Zo kan je aan de slag bij bijvoorbeeld een bouwbedrijf, scholengemeenschap, vrijetijdspark of hotel. Je leidt het team dat zich bezighoudt met de technische en algemene onderhoudswerkzaamheden binnen het bedrijf. Zo ben je verantwoordelijk voor het opheffen en voorkomen van storingen en het uitvoeren van reparaties en onderhoud. Ook wordt een beroep gedaan op jouw expertise bij eventuele uitbreidingen en vernieuwingen van bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, computers en sanitair. Naast je coördinerende werkzaamheden komt het voor dat je zelf uitvoerende werkzaamheden verricht.

Maar ook managementtaken komen aan bod. Je stelt begrotingen op, werkt voorstellen en offertes uit en overlegt met de directeur. Daarnaast stel je, als hoofd van de afdeling, de roosters op, deel je de werkzaamheden in en wijs je ze toe. Daarbij coördineer je de uitvoering en geef je aanwijzingen en instructies aan je team. Natuurlijk houd je ook de voortgang en de kwaliteit van het werk in de gaten, waarbij je toeziet op de naleving van de voorschriften op het gebied van onder anderen veiligheid en Arbo. Als laatste bewaak je de kosten en de voorraden en onderhoud je contacten met de verschillende afdelingen, relaties en leveranciers.

Als hoofd technische dienst is het vanzelfsprekend belangrijk dat je goed leiding kunt geven, maar ook prima kunt samenwerken. Het spreekt voor zich dat je je interesseert voor techniek, waarbij je zowel praktisch als theoretisch moet zijn ingesteld. Zeker niet onbelangrijk is je vermogen om de verschillende werkzaamheden te coördineren, waarbij je het overzicht kunt bewaren en probleemoplossend te werk gaat.

Gezien je contacten met zowel collega’s als externe partijen moet je over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken. Je doet belangrijk werk. Je bent als hoofd technische dienst immers verantwoordelijk voor alle technische aspecten van het bedrijf. Dat is een grote verantwoordelijkheid, waarbij je ook wel eens buiten kantooruren aan het werk bent.

Spreken de werkzaamheden van een hoofd technische dienst je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!