Video: Personeelsfunctionaris

Als personeelsfunctionaris heb je een breed werkveld. Je werkt vooral bij grote instellingen en bedrijven en kan aan de slag in... alle sectoren. Daarbij verschillen je werkzaamheden en verantwoordelijkheden per werkgever. Zo zit er bijvoorbeeld een groot onderscheid tussen werken bij de overheid, binnen de gezondheidszorg of horeca.

Een personeelsfunctionaris is vaak een soort manusje van alles. Je werkt meestal op de afdeling Personeel & Organisatie, waar je verantwoordelijk bent voor het totale personeelsbeleid. Je stelt daartoe plannen op, zorgt dat deze worden uitgevoerd en overlegt hierover met de directie. Daarnaast heb je veel contact met het personeel; je bent immers hét centrale aanspreekpunt bij problemen en vragen over bijvoorbeeld cao, ziekte en andere personeelszaken.

Je coördineert functionerings- en beoordelingsgesprekken en vervult een rol op het gebied van loopbaanbegeleiding en -ontwikkeling. Eveneens ben je verantwoordelijk voor de personeelsplanning en de personeelssystemen binnen de organisatie. Daarnaast zet je je expertise in op het gebied van selectie en werving van nieuw personeel.

Als personeelsfunctionaris moet je leiding kunnen geven, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je goed met mensen kunt omgaan. Je treft in een grote organisatie nu eenmaal veel sterk verschillende werknemers. Je moet hen kunnen adviseren, motiveren en beoordelen. Dat vereist een grote deskundigheid en discretie.

Omdat je elke werkdag veel verschillende dingen doet, is geen dag hetzelfde. Daarvoor heb je echter wel een goed overzicht nodig en moet je flexibel zijn ingesteld. Zoals gezegd ben je verantwoordelijk voor het totale personeelsbeleid; je hebt dus een belangrijke positie binnen het bedrijf. Niet minder belangrijk is dat je sterk in je schoenen staat. Zo kan het voorkomen dat er een grote ontslagronde aankomt tijdens een reorganisatie. Jij regelt dan de ontslagprocedures en begeleiding die hierbij komt kijken. Daar moet je tegen kunnen. Mede daarom is ook levenservaring van belang in dit beroep.

Spreken de werkzaamheden van een personeelsfunctionaris je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!