Video: Podotherapeut

Als podotherapeut werk je als zelfstandige, of in dienst bij een ziekenhuis, gezondheidscentrum of een praktijk voor podotherapie. ĎVoetení is waar het om draait in dit beroep. Jij bent de specialist als het gaat om het analyseren en behandelen van voetklachten en klachten die veroorzaakt worden door voetafwijkingen. Denk hierbij aan likdoorns, sportblessures, diabetes- of reumaklachten.
Ook gewrichtsklachten als knie-, rug- en heupproblemen, behoren tot het pakket. Naast het behandelen van patiŽnten, bied je risicogroepen als diabetici preventieve voorlichting.

Je onderzoekt de klachten en schat in wat de beste methode is om de patiŽnt te helpen. Bij het onderzoek analyseer je bijvoorbeeld het looppatroon van de patiŽnt en hoor je de klachten aan. Je gebruikt moderne technieken en apparatuur voor bijvoorbeeld het uitvoeren van een meting of scan. Na afronding van het onderzoek stel je een voetbehandelingsplan op. Daarmee ga je vervolgens aan de slag.

Afhankelijk van het soort probleem geef je advies, pas je een behandelmethode toe of verwijs je de patiŽnt door naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. In de voetenpolikliniek behandel je de patiŽnt, waarbij je nauw samenwerkt met andere specialisten zoals verpleegkundigen, internisten en wondconsulenten.

Denk je het probleem op te lossen met een hulpmiddel of instrument zoals een teenprothese of aangepaste zool? Dan ontwikkel je deze in samenwerking met een orthopedisch schoentechnicus of pedicure.

Heb je uiteindelijk de klacht verholpen of de patiŽnt doorverwezen? Dan werk je de vorderingen bij in het dossier en ga je eveneens over de nazorg. Je brengt hierover verslag uit aan de arts.

Als podotherapeut sta je nagenoeg constant in contact met mensen, daarom is het erg belangrijk dat je klantvriendelijk bent en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je hebt tevens flinke vakkennis nodig om je patiŽnten goed te kunnen adviseren en behandelen. Bij het maken van de corrigerende instrumenten komt eveneens enige handvaardigheid van pas. Tot slot moet je rekening houden met de gestelde richtlijnen voor hygiŽne en kwaliteit.

Spreken de werkzaamheden van een podotherapeut je aan en wil jij mensen letterlijk weer op de been helpen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!