Video: Gezondheidszorg Psycholoog

Als GZ-psycholoog, oftewel gezondheidszorgpsycholoog, ben je inzetbaar in alle sectoren binnen de gezondheidszorg. De meeste GZ-psychologen gaan aan de slag binnen de geestelijke of algemene gezondheidszorg. Maar ook bijvoorbeeld het onderwijs en de jeugdhulpverlening bieden je mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook als zelfstandige je vak uitoefenen.

Je bent als GZ psycholoog geÔnteresseerd in wat mensen drijft. Waarom doe je wat je doet en denk je wat je denkt? En nog belangrijker; wat is daar de oorzaak van en hoe zijn problemen op te lossen? Je erkzaamheden zijn afhankelijk van het werkveld dat je kiest. Als voorbeeld nemen we een GZ-psycholoog binnen de verslavingszorg.

Meldt een cliŽnt zich aan, dan volgt eerst een assessment, oftewel een psychologisch onderzoek. Tijdens een assessment breng je de probleemgebieden van de cliŽnt in kaart en doe je een behandelvoorstel. In deze eerste fase wordt een groot beroep gedaan op je mensenkennis en analytisch vermogen.

Wat volgt is de indicatiestelling. In sommige gevallen stel je deze vast samen met bijvoorbeeld een psychiater en arts. Goed kunnen samenwerken is hierbij van groot belang, het gaat tenslotte om mensenwerk.

De behandeling vindt individueel of in een groep plaats. Een veel toegepaste behandelmethode is motiverende gespreksvoering. Jij coŲrdineert de behandeling en voert deze zelf uit wanneer er sprake is van complexe situaties. Je gebruikt verschillende methoden en gesprekstechnieken om een probleem op te lossen. De resultaten leg je vast in een dossier. Ook ben je betrokken bij de nazorg.

Om je kennis van het vakgebied op pijl te houden, houd je vakliteratuur bij en bezoek je bijvoorbeeld lezingen. Jouw kennis en kunde draag je weer over op de GZ psychologen in opleiding. Ook zet je je psychologische expertise in ter verbetering van onder meer de behandelmethoden en wetenschappelijk onderzoek.

Ben jij er klaar voor om het menselijk brein te verkennen en sta je sterk in je schoenen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!