Video: Transportplanner

Als transportplanner ben je werkzaam bij een transportbedrijf of een grote onderneming die haar eigen transport regelt. Je bent verantwoordelijk voor de planning van het transport van de goederen over de weg.
De uitvoering van de planning doe je zelfstandig in opdracht van jouw chef of je doet dit in overleg met het team waarin je werkt.

Tijdens het plannen houd je rekening met zaken zoals het ophalen van de goederen die getransporteerd moet worden, het laden en het lossen van de goederen en de tijd wanneer de goederen bezorgd zouden worden.
Ook moet je in de planning rekening houden met de beschikbare ruimte van de vrachtwagen zodat je de ruimte zo efficiënt mogelijk kunt benutten.
Het kan ook zijn dat meerdere ladingen gecombineerd moeten worden in één rit. Jij als transportplanner zorgt er dan voor dat het loodspersoneel, dat de vrachtwagen moet laden, precies weet in welke volgorde er geladen moet worden. Ook zorg je ervoor dat je een goede, economische route plant met behulp van een boardcomputer, zodat de producten op tijd bij de klant zijn.

Als transportplanner onderhoud je veel contact met de chauffeurs. Als er onverwacht een wijziging in de route is, dan geef je dit door aan de chauffeur. Als de chauffeurs vertraging op lopen door bijvoorbeeld een file, dan wordt dit doorgegeven aan de planning.
In het beroep als transportplanner kan het ook voorkomen dat je te maken krijgt met speciale transporten, zoals transport van gevaarlijke stoffen, transport van zware goederen of gekoelde transport. Je moet er dan voor zorgen dat de beschikbare papieren in het bezit zijn van de chauffeur.

Als transportplanner moet je beschikken over een stressbestendig karakter. Het komt vaak voor dat je te maken krijgt met een grote werkdruk. Dit wordt veroorzaakt door de problemen die vaak in een korte tijd ontstaan, bijvoorbeeld een vrachtwagen die in de file staat.

Het is belangrijk dat je als transportplanner flexibel bent. Het gebeurt vaak dat je buiten de normale kantooruren moet werken om chauffeurs instructies te geven. Ook moet je als transportplanner beschikken over een goede geografische kennis om zo een optimale planning te maken.

Als transportplanner werk je voornamelijk binnen op het kantoor. Daar plan je alles met behulp van de computer. Ook ben je wel eens te vinden in de loods om daar de loodsmedewerkers en chauffeurs aanwijzingen te geven.
Ben jij een flexibel persoon die een geografische inzicht heeft en het leuk vindt om te plannen? Dan is het beroep transportplanner misschien wel iets voor jou.