Video: Longfunctieanalist

Het beroep van longfunctieanalist is ook wel bekend onder de namen longfunctieassistent en longfunctielaborant. De belangrijkste taken blijven, onafhankelijk van de benaming, hetzelfde. Als longfunctieanalist hou jij je bezig met het voorbereiden en verrichten van het longfunctieonderzoek. Je werkt op een longfunctieafdeling binnen een ziekenhuis of bij een andere medische instelling, zoals een revalidatiecentrum of een sportkeuringcentrum. Hier ontvang jij patiŽnten met verschillende longaandoeningen, zoals bronchitis en taaislijmziekte, maar je onderzoekt ook gezonde mensen voor bijvoorbeeld een arbeidskeuring. Er zijn een aantal onderzoekstechnieken, die jij gaat toepassen. Je meet onder andere de longinhoud, luchtwegweerstand en de gevoeligheid van de luchtwegen voor allergenen. Om precies te bepalen voor welke stoffen een patiŽnt allergisch is ga je ook priktesten op de huid uitvoeren. Je neemt conditietesten af om te zien hoeveel inspanning iemand nog kan leveren , voordat de fysieke problemen zich voordoen. Naast alle onderzoekswerkzaamheden ben jij verantwoordelijk voor de apparatuur waarmee je werkt en bewaak je de hygiene. Meerdere malen op een dag controleer je of alle apparaten goed geijkt zijn en maak jij ze schoon.

Zelfstandig beoordeel jij de kwaliteit van de onderzoeken en geef je de resultaten door aan de behandelend arts. Jouw bevindingen vormen de basis voor het vaststellen van de diagnose en het kiezen van een behandelmethode. Dit is een grote verantwoordelijkheid en je zult dus uiterst nauwkeurig te werk moeten gaan. Om de werkzaamheden op een hoog professioneel niveau te blijven uitvoeren moet je bovendien voortdurend jouw vakkennis bijhouden. Binnen dit beroep zul je namelijk met het opleiden en begeleiden van leerlingen te maken krijgen, maar je zou ook mee kunnen doen aan wetenschappelijk onderzoek.

Sociale vaardigheden zijn onmisbaar voor de longfunctieanalist. Het is belangrijk om een patiŽnt op zijn gemak te stellen en goed uit te leggen wat de procedure inhoudt en welke technieken zullen worden toegepast. Tijdens het onderzoek geef je instructies en motiveer je de patiŽnt om de testen maximaal uit te voeren. Dit zal nodig zijn om betrouwbare resultaten te halen en de mensen uiteindelijk zo goed mogelijk te helpen.

Spreken deze werkzaamheden van een longfunctieanalist jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!