Video: Helpende

Vaak is het voor de oudere of zieke mensen en mensen met beperkingen moeilijk om zelfstandig in het dagelijkse leven te functioneren. Sommige van hun zullen wel thuis blijven wonen, de anderen gaan naar verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ze hebben echter allemaal steun nodig in het alledaagse bestaan. Dit is waar jouw rol als helpende begint.

In dienst van een instelling voor thuishulp, verzorgingstehuis of een verpleegtehuis ga jij de huishoudelijke taken overnemen van de cliŽnten, die ze niet meer zelf kunnen uitvoeren. Jij gaat boodschappen doen, afwassen en strijken. Ook zal jij sommige verzorgende taken voor eigen rekening moeten nemen, zoals het helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, het eten en haar- en mondverzorging. Al deze werkzaamheden verricht jij in de eerste instantie zelfstandig. Ze zijn opgenomen in een rooster, die precies aangeeft wat je moet doen en in welke volgorde. Heb jij vragen of krijg jij met een moeilijke situatie te maken, dan kun jij je natuurlijk altijd tot een leidinggevende wenden. In alle gevallen moet jij respect behouden voor de privacy van de mensen, die jij helpt. Wanneer jij bij cliŽnten thuis werkt is het heel belangrijk, dat jij rekening houdt met hun bestaande gewoontes. Maar tegelijkertijd zal jij hen moeten stimuleren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen.

Om een goede helpende te worden moet jij vanzelfsprekend mensen graag willen helpen. Let wel, het werk kan lichamelijk zwaar uitpakken. Je staat telkens in alle mogelijke lichaamshoudingen en moet de cliŽnten soms tillen. En ook geestelijk zal je sterk in je schoenen moeten staan. Het werken met ernstig zieken of mensen met beperkingen kan op het mentale vlak veel van jou vergen. Als helpende werk jij voor mensen en met mensen. Een luisterend oor bieden aan een zieke of oudere is altijd een teken van persoonlijke aandacht. En een leuk gesprek, dat je met een cliŽnt aanknoopt, biedt niet alleen gezelligheid, maar vaak ook de nodige steun.

Spreken deze werkzaamheden van een helpende jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!