Video: Verkeersvlieger

Piloot is een echte ‘droombaan’. Weinig andere beroepen spreken zo tot de verbeelding. Het zijn de hoogte, de snelheid en de... ongrijpbare aantrekkingskracht van het kunnen vliegen, die ons zo fascineren. Maar het is ook het respect, dat het uniform en de indrukwekkende luchtvaarttechniek afdwingen. Velen dromen dan ook vanaf hun kindertijd ervan om een vliegtuig te kunnen besturen.

Het beroep van een piloot kent enkele specialisaties, zoals ‘kleine luchtvaart’ met sportvliegtuigen en zweefvliegtuigen, luchtmacht of marine. Als verkeersvlieger werk je bij een luchtvaartmaatschappij en bestuur je verkeersvliegtuigen met passagiers en vracht aan boord.

Het vliegen zelf gebeurt volgens nauwgezette instructies, procedures en aanwijzingen. Om de vlucht veilig en efficiënt te kunnen uitvoeren heb je allerlei verschillende gegevens nodig. Alle details over de reisopdracht, informatie over het weer en een lijst van de aanwezige bemanning staan in het vluchtplan genoteerd. Dit neem je samen met een co-piloot aandachtig door. Je overlegt ook wie er gaat vliegen en wie het radiocontact met de verkeersleiders en andere vliegtuigen gaat onderhouden. Voor, tijdens en na de vlucht controleer je samen met de co-piloot de instrumenten, systemen en verschillende apparatuur in de cockpit. Na de landing schrijf je een rapport over de vlucht in het logboek.

Jij bent de ‘gezagvoerder’ van het vliegtuig en geeft de leiding aan het team van bemanningsleden. Je verdeelt de taken en zorgt voor een goede werksfeer. De teams, waarmee je vliegt zullen vaak wisselen. Communicatieve vaardigheden samen met aanpassingsvermogen, maar ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel zijn voor een lijnpiloot van groot belang. Je moet bereid zijn om belangrijke beslissingen in de lucht te nemen. Want van jouw slagvaardigheid kunnen mensenlevens afhangen.

Je komt als verkeersvlieger in verre landen en ziet veel van de wereld. Maar er staat wel tegenover dat jij je aan de wisselende werktijden moet aanpassen en vaak in het weekend en op feestdagen werkt. Het vliegen vraagt om een grote fysieke inspanning en je krijgt bovendien met jet-lags te maken. Je moet dus in uitstekende conditie verkeren om je het droomberoep bij uitstek eigen te maken.

Wil je de hele wereld rondvliegen en laat je je niet door de zware werkomstandigheden en de grote verantwoordelijkheid afschrikken? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!