Video: Monteur Koudetechniek

Het rustgevende geruis van de airconditioning is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De gekoelde lucht vult… industriële- en kantoorruimtes, scholen en winkels. Steeds meer woningen worden met luchtbehandelingsapparatuur uitgerust. Maar ook binnen de scheepvaart en transportbranche heeft de airco zijn ingang gevonden. Voor de plaatsing en het onderhoud van aircosystemen zijn zowel bedrijven als particulieren aangewezen op de diensten van een aircomonteur.

Als aircomonteur kun je werk vinden bij een installatiebedrijf, dat zich in installaties specialiseert op het gebied van professionele koudetechniek, luchtbehandeling of comforttechniek. Jouw voornaamste werkzaamheden zijn het aanleggen, controleren en onderhouden van aircosystemen. Met een opdracht, die je van een klant of van jouw leidinggevende hebt gekregen ga je op locatie aan de slag. Bij de installatiewerkzaamheden plaats je de onderdelen en zorg je ervoor, dat ze ‘lekdicht’ gemonteerd zijn. Je sluit ze aan met leidingen en kabels en ziet erop toe dat alles goed werkt. Als laatste stap vul je de airco met het koelmiddel en maakt je die klaar voor gebruik. Je zal ook regelmatig onderhoud plegen aan de installaties en wanneer nodig storingen verhelpen.

Het is belangrijk om je tijdens het werk aan de milieu- en veiligheidsvoorschriften te houden, maar ook om aan de eisen en wensen van de klant te voldoen. Klantvriendelijkheid en een representatieve houding zijn onmisbare kwaliteiten voor een aircomonteur. Op locatie bij de klant ben je namelijk het visitekaartje van het bedrijf.

Hoewel je in een moeilijke situatie een leidinggevende kunt raadplegen, werk je voor de rest zelfstandig aan een opdracht. Dit betekent een grote verantwoordelijkheid voor jou, maar het geeft ook veel vrijheid. Bovendien kom je op steeds andere locaties te werken met allerlei verschillende klanten. Voldoende afwisseling dus!

Om een geslaagd resultaat te kunnen leveren moet je veelzijdige vaardigheden en kennis in huis hebben. In jouw werk heb je immers te maken met elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en natuurlijk installatietechniek.

Mocht je verder willen leren en je nader specialiseren in techniek en klimaatbeheersing, dan leg je binnen dit beroep hiervoor een stevige theoretische en praktische basis. Als aircomonteur kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie van eerste monteur koudetechniek, inspecteur koudetechniek of technisch tekenaar.

Spreken de werkzaamheden van een aircomonteur jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!