Video: Fysiotherapeut

Goed kunnen bewegen is de sleutel tot een gezond leven. Maar verschillende omstandigheden in ons leven kunnen dit vermogen bedreigen. En het zijn niet alleen ziektes, blessures en ongelukken. De klachten kunnen ook ontstaan door het werk, sporten of zelfs door stress. Bovendien wordt iedereen wat moeilijker te been naarmate de jaren vorderen.

Als fysiotherapeut help en adviseer je mensen met verschillende lichamelijke klachten, bewegingsproblemen en beperkingen. Dit beroep kent meerdere specialisaties. Je kunt bijvoorbeeld voor sportfysiotherapie gaan of als kinderfysiotherapeut uitsluitend kinderen behandelen. Je kunt bij een zorginstelling werken, zoals in een ziekenhuis of een revalidatiecentrum of als zelfstandig ondernemer een eigen praktijk beginnen.
Vaak worden de patiŽnten door een huisarts of een medisch specialist naar jou doorverwezen. Maar ze kunnen ook zonder een verwijsbriefje direct bij jou terecht. Dat zijn vaak mensen die last hebben van pijn of zwellingen, of die na een operatie of een ongeluk moeten herstellen. Maar je helpt bijvoorbeeld ook mensen met verstandelijke beperkingen om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens het eerste bezoek kijk je samen met de patiŽnt naar de lichamelijke situatie en mogelijkheden. Je stelt vragen, onderzoekt de klachten en luistert naar zijn wensen. Op basis van het gevormde beeld stel je een behandelplan op. De nadruk ligt meestal op de bewegingstherapie, vaak ondersteund door manuele technieken, zoals massage of manipulatie. Om de spieren van de patiŽnt te versterken, uithoudingsvermogen te vergroten, circulatie te bevorderen of gewrichten te mobiliseren zet je verschillende hulpmiddelen in. Denk bijvoorbeeld aan fitnessapparatuur, balansballen, braces en therabanden.

De situatie van iedere patiŽnt vraagt om persoonlijke benadering. De optimale behandelingsmethode kun je alleen kiezen door goed naar de klachten te luisteren en door je in de problemen in te leven. Je moet ook duidelijk kunnen uitleggen, wat de behandeling precies inhoudt en hoe die zal verlopen. De behandelde moet zich op zijn gemak voelen en vertrouwen hebben in jou als therapeut en in het positieve effect van de procedures. Uiteindelijk wil je de patiŽnt in staat stellen om binnen zijn eigen vermogen het beste uit zijn lichaam te halen.
Spreken de werkzaamheden van de fysiotherapeut jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!