Video: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Als pedagogisch medewerker kinderopvang kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of een buitenschoolse opvang. Afhankelijk van de soort opvang begeleid je groepen kinderen van verschillende leeftijden: van baby’s en peuters tot wel twaalfjarige scholieren. Meestal werk je samen met collega’s in een team.

Met jouw werk lever je een belangrijke bijdrage aan de opvoeding van de kinderen. Je houdt rekening met het pedagogisch beleid en bepaalt wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. Dit is afhankelijk van de samenstelling van de groep en de stemming van de kinderen. De activiteiten dienen vanzelfsprekend goed bij de leeftijd van de kinderen te passen. Een doordachte daginvulling helpt ervoor te zorgen, dat de kinderen zich niet gaan vervelen en dat ze het naar hun zin hebben.

In de dagopvang werk je met baby’s en peuters tot vier jaar. Hun dagelijkse verzorging is uiteraard één van jouw belangrijkste taken. Je zorgt ervoor, dat ze goed eten en drinken, verschoont ze en laat ze op vaste tijden rusten. Maar je bent er ook voor om ze op een leuke en speelse manier de noodzakelijke dingen bij te brengen, zoals respect voor elkaar en discipline. Door met kinderen te spelen, te knutselen, liedjes te zingen en te lezen stimuleer je hun creatieve, emotionele en taalontwikkeling.

Bij de oudere kinderen in de buitenschoolse opvang ligt de nadruk meer op de ontspanning na schooltijd. Je organiseert met hun onderhoudende, maar ook uitdagende sportieve en educatieve activiteiten. Je zorgt voor een aangename sfeer en plezierige onderlinge interactie tussen de kinderen.

Dagelijks sta je in contact met de ouders, die graag willen weten hoe het met hun kind gaat. Verder overleg je regelmatig met collega’s en een leidinggevende. Goede sociale vaardigheden zijn dus onmisbaar voor dit beroep. Je moet niet alleen van kinderen houden, maar ook zich kunnen inleven in wat ze leuk en boeiend vinden. Als medewerker van een kinderopvang ben je gebaat bij veel geduld. Want kinderen vragen veel aandacht en kunnen regelmatig druk zijn of lawaai maken bij het spelen. Maar een flinke dosis creativiteit zal je helpen om de kinderen op een uitdagende manier steeds bezig te houden en ze in hun ontwikkeling te ondersteunen.

Spreken de werkzaamheden van een pedagogisch medewerker kinderopvang jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!