Video: Oncologie Verpleegkundige

Oncologieverpleegkundige, die ook wel verpleegkundige kanker genoemd wordt, verzorgt en verpleegt mensen, die aan de ziekte leiden. Als oncologieverpleegkundige kom je te werken in een ziekenhuis. Bij een grotere zorginstelling werk je op een speciale afdeling voor kankerpatiŽnten, de afdeling oncologie. Bij een kleiner ziekenhuis ben je ook in andere afdelingen actief, waar mensen voor behandeling of onderzoeken komen.

Het is jouw taak om de patiŽnt op te vangen vanaf het moment van zijn binnenkomst op de afdeling. Je begeleidt en verzorgt hem gedurende zijn opname tot het ontslag. Het is belangrijk om een goede uitleg te geven over het ziektebeeld en de behandeling, die erbij hoort. De meeste patiŽnten ondergaan een zware behandeling met chemotherapie, immunotherapie en radiotherapie, die vaak vervelende bijverschijnselen veroorzaken. Dat vraagt om verpleegtechnisch inzicht en zorg van jouw kant. Je houdt de toestand van de patiŽnten nauwlettend in de gaten en kijkt hoe ze reageren op de medicatie.
  • Hoewel je voornamelijk zelfstandig aan het werk bent, overleg je wel regelmatig met de artsen en het hoofd van de afdeling. Tot jouw dagelijkse taken behoren het wassen van de patiŽnten, het rondbrengen van de medicatie, het inbrengen van infusen en het opnemen van de bloeddruk. De weerstand van veel kankerpatiŽnten is ernstig verzwakt. Je moet ze daarom zo goed mogelijk proberen te beschermen tegen besmetting.

De ziekte brengt ingrijpende veranderingen in de levenswijze van de patiŽnt. De patiŽnten zelf, maar ook hun naasten zullen vaak emotionele steun bij jou zoeken. In sommige gevallen roep je dan de professionele hulp in van een maatschappelijk werker of een psycholoog.
  • Sterk in eigen schoenen staan is dus in dit beroep heel belangrijk. Vooral bij een noodsituatie moet je snel en efficiŽnt kunnen reageren. Het werken met zieke mensen vraagt bovendien om veel geduld. Een goed luisterend oor is waar veel patiŽnten een grote behoefte aan hebben.

Spreken de werkzaamheden van een oncologieverpleegkundige jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!